Podravina, uz Piškornicu, dobiva novo veliko odlagalište otpada!

Objavljeno, 14. lipnja 2024. Vijesti
# Foto: DANICA.HR / ILUSTRACIJA / Kompostana u Herešinu
AUTOR
Robert Mihaljević

Podravina je dobila novo veliko odlagalište otpada, a da nitko od mjerodavnih nije ni pokušao pitati je li to baš bilo potrebno.

Riječ je o novoj komostani koja se gradi u Imbriovcu kod Koprivnice, mjestu blizu regionalnog centra za gospodarenje otpadom Piškornica na koji će stizati otpad iz pet županija.

Gradi je čakovečka tvrtka Eco-art uz pomoć EU fondova. Izvoditelj je već odabran, a investicija je vrijedna oko šest milijuna eura s pdv-om. Kompostana je godišnjeg kapaciteta 27.000 tona, što je triput više od nove koprivničke kompstane u Herešinu.

Iza Eco-arta stoji slovenski biznismen David Voršič. Zanimljivo, Voršič je i član Nadzornog odbora tvrtke Bioplin proizvodnja iz Gregurovca kod Križevaca. Bioplin je pak u većinskom vlasništvu poduzeća OMV d.o.o. iz kojeg stoji Andrii Honcharov, samozatajni ukrajinski poduzetnik koji živi u Sloveniji.

Bioplinara

Eco-art je u Imbriovcu planirao graditi i bioplinsko postrojenje, ali su na koncu odustali od toga pa su morali raditi izmjene projektne dokumentacije. Dobili su dozvolu za gospodarenje s više vrsta otpada u Imbriovcu, među ostalim i za otpadno životinjsko tkivo, životinjske fekalije i otpadnu plastiku.

Priča s tom kompostanom je prilično čudna ako se zna da postoji velika i moderna kompostana u Koprivnici te da se još veća, za zbrinjvanje i preradu biljnog otpada, gradi u sklopu regionalnog centra Piškornica. Otkud će, dakle, dolaziti otpad na novo podravsko odlagalište?

Na činjenicu da se u Imbriovcu, na području Općine Đelekovec, gradi još jedno veliko odlagalište otpada prvi je put javno upozorio gradonačelnik Koprivnice Mišel Jakšić na jučerašnjoj sjednici Gradskog vijeća.

On je to učinio nakon vijećničkog pitanja HNS-ova Gorana Pakasina koji je naveo kako građani u Herešinu u posljednje vrijeme vide kako puno kamiona pulskih i varaždinskih registracija stiže na prostor tamošnjeg komposišta.

Svi šute

Jakšić mu je odgovorio kako će njegovo pitanje proslijediti Komunalcu jer doista ne prati kamione koji dovoze otpad. Pretpostavlja kako je riječ o biootpadu koji nastaje tijekom radova na izgradnji pruge i aglomeraciji.

No, gradonačelnik je pritom Pakasina podsjetio da je njegova stranka, HNS, dio vladajuće većine u županiji, ali da nitko od njih uopće ne problematizira činjenicu da se u Imbriovcu gradi triput veća kompostana koja ima odobrenje da zbrinjava i životinjske lešine.

Pakasin na tu primjedbu nije baš ništa rekao. Kao što o novoj kompostani baš ništa nemaju za poručiti ni županijske vlasti koje su morale dati neka odobrenja i dozvole da se ona tamo sagradi.


Tagovi: IMBRIOVEC KOMPOSTANA ODLAGALIšTE OTPAD PODRAVINA

NEDAVNO OBJAVLJENO