JESU LI SJEVERNJACI BAŠ TOLIKO TJESKOBNI

Podravina po potrošnji normabela i apaurina uvjerljivo prva u državi

Objavljeno, 07. ožujka 2019. Zdravlje
# Foto: ILUSTRACIJA
AUTOR
Robert Mihaljević

Koprivničko-križevačka županija prednjači po potrošnji lijekova za psihičke smetnje i poremećaje, stoji u novom izvještaju Hrvatske agencije za lijekove i medicinska pomagala.

Prema tom izvještaju, regija sa sjedištem u Koprivnici pretprošle je godine po stanovniku potrošila dvostruko više anksiolitika nego Istra ili Međimurje. To su psihofarmaci koji pomažu kod tjeskobe, napetosti, straha ili uznemirenosti, odnosno anksioznosti. Uvjerljivo najpopularniji lijekovi iz te skupine su Belupov Normabel i Plivin Apaurin, a sadrže djelatnu tvar diazepam koja je izvorno bila u Valiumu.

U Koprivničko-križevačkoj županiji godišnje se svaki dan popije više od stotinu definiranih dnevnih doza anksiolitika na tisuću stanovnika. Blizu te brojke još je osječko i bjelovarsko područje. S druge strane, u Istri se potroši 50-ak dnevnih doza, a u Međimurju tek mrvicu više.

I po potrošnji antidepresiva podravski je kraj u državnom vrhu. Tih lijekova najviše troše Vukovarci, oko 50 dnevnih doza na tisuću stanovnika, što je zbog ratnih strahota i patnji razumljivo. Slijede Sisak, Koprivnica i Međimurje čiji stanovnici piju između 35 i 40 dnevnih doza. Stanovnici Istre pak troše tek 20-ak definiranih dnevnih doza. Najprepisivaniji psihofarmaci koji liječe depresiju u Hrvatskoj su lijekovi s djelatnim tvarima duloksetin i sertralin.

Sjever Hrvatske uvjerljivo vodi i u potrošnji sedativa koji uglavnom liječe nesanicu, a najpropisivaniji lijek u toj kategoriji bio je Sanval (zolpidem). Preko 20 definiranih dnevnih doza tih lijekova na tisuću stanovnika troši se jedino na području Bjelovara, Siska, Krapine i Koprivnice.


Tagovi: ANTIDEPRESIVI APAURIN LIJEKOVI NORMABEL POTROšNJA

NEDAVNO OBJAVLJENO