VELIK SKOK POTROŠNJE LIJEKOVA

Podravci uvjerljivo prvi po ‘gutanju’ normabela, a Istrijani zadnji

Objavljeno, 22. rujna 2020. Zdravlje
# Foto: ILUSTRACIJA / Fotografija nema nikakve veze s tekstom
AUTOR
Robert Mihaljević

Ukupna potrošnja lijekova prošle godine u Hrvatskoj iznosila je 7,65 milijardi kuna, što je oko 16 posto više nego godinu ranije.

Riječ je o velikom rastu potrošnje s obzirom da je prosječan petogodišnji rast dotad iznosio manje od deset posto, navode u Hrvatskoj agenciji za lijekove i medicinske proizvode.

Najveću financijsku potrošnju imao je imunološki lijek za za liječenje metastatskih tumora pembrolizumab, a na drugom je mjestu lijek s protuupalnim i antireumatskim djelovanjem ibuprofen.

Na lijekove za zloćudne bolesti potrošeno je najviše, oko 2,2 milijarde kuna u protekloj godini, ističu u Halmedu.

Prema definiranoj dnevnoj dozi na 1000 stanovnika pak najviše se trošio lijek ramipril protiv visokoga tlaka. Na drugom je mjestu acetilsalicilna kiselina (aspirin), a na trećem atorvastatin za snižavanje kolesterola i prevenciju infarkta.

Na samome vrhu po potrošnji psihofarmaka, lijekova koji djeluju na središnji živčani sustav, i dalje je Koprivničko-križevačka županija s potrošenih 253,5 dnevnih doza na tisuću stanovnika.

Riječ je o porastu od čak deset posto u odnosu na godinu ranije kad se u toj županiji trošilo 229 doza antidepresiva, anksiolitika i sedativa na 1000 žitelja.

Na drugome je mjestu vukovarski kraj s 246 doza dnevno, treća je Virovitica s 240, a četvrti Bjelovarčani s 235 doza. Najmanje psihofarmaka troše Istrijani (oko 150 doza).


Tagovi: HALMED LIJEKOVI NORMABEL POTROšNJA LIJEKOVA

NEDAVNO OBJAVLJENO