Od devet uzoraka vode prikupljenih prošle godine na izvorištima javne vodoopskrbe u Koprivničko-križevačkoj županiji, jedan je bio kemijski neispravan.
Stoji to u novom izvještaju Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo o monitoringu vode za piće tijekom 2018. godine. Ovdje valja naglasiti kako je riječ o ‘sirovoj’, neprerađenoj vodi na izvorištu. Tijekom godine uzimani su i uzorci iz vodovoda (javnih i lokalnih), a svi su u toj županiji bili potpuno ispravni i bez nedopuštenih sastojaka.
Time se može pohvaliti još jedino Međimurska županija koja je specifična i po tome što su baš sva kućanstva na njezinu području priključena na javnu vodoopskrbu. Kod njih su i svi uzorci na izvorištima bili potpuno čisti, što znači da oni komotno iz pipa mogu piti i neprerađenu vodu.
Na području Varaždina lani su bila neispravna tri uzorka s izvorišta, oko četiri posto svih uzoraka iz javnog vodovoda i čak 63 posto iz lokalnih vodovoda. Neispravna voda u vodoopskrbnim sustavima na području Bjelovara zabilježena je pak u 13 posto slučajeva.
Na izvorištima diljem Hrvatske najgore je stanje na jugu zemlje. U Zadru i Dubrovniku, primjerice, sto posto lani uzetih uzoraka bilo je kemijski i bakteriološki neispravno za piće. Više od 90 posto neispravnih uzoraka sa izvora zabilježeno je na područjima Splita i Like.
Najčešći uzrok neispravnosti vode na izvorištima bio je povišen broj ukupnih koliforma i bakterije E.coli. Od kemijskih parametara to su povišene koncentracije mangana, željeza, amonija i arsena, navodi se u izvještaju HZJZ-a.
U Zavodu ističu kako rezultati monitoringa izvorišta, odnosno sirove vode “ukazuju na dobro prirodno stanje voda koje se koriste za potrebe javne vodoopskrbe budući da ni u jednom uzorku nisu pronađene povišene koncentracije pesticida, policikličkih ugljikovodika i ostalih organskih spojeva”.
“Stoga je važno još jednom istaknuti da se voda zahvaćena na izvorištima prije distribucije potrošačima obrađuje kako bi se uklonili arsen, željezo, mangan i amonij, a obvezna je provedba dezinfekcije kako bi se osigurala mikrobiološka ispravnost vode za ljudsku potrošnju”, zaključuju u HZJZ-u.
NEDAVNO OBJAVLJENO