NAJGORE STANJE NA JUGU

Podravci i Međimurci piju najkvalitetniju vodu iz pipa u Hrvatskoj

Objavljeno, 21. srpnja 2019. Vijesti
# Foto: Robert Mihaljević (voda Leda s koprivničkog crpilišta Lipovec)
AUTOR
Robert Mihaljević

Od devet uzoraka vode prikupljenih prošle godine na izvorištima javne vodoopskrbe u Koprivničko-križevačkoj županiji, jedan je bio kemijski neispravan.

Stoji to u novom izvještaju Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo o monitoringu vode za piće tijekom 2018. godine. Ovdje valja naglasiti kako je riječ o ‘sirovoj’, neprerađenoj vodi na izvorištu. Tijekom godine uzimani su i uzorci iz vodovoda (javnih i lokalnih), a svi su u toj županiji bili potpuno ispravni i bez nedopuštenih sastojaka.

Time se može pohvaliti još jedino Međimurska županija koja je specifična i po tome što su baš sva kućanstva na njezinu području priključena na javnu vodoopskrbu. Kod njih su i svi uzorci na izvorištima bili potpuno čisti, što znači da oni komotno iz pipa mogu piti i neprerađenu vodu.

Na području Varaždina lani su bila neispravna tri uzorka s izvorišta, oko četiri posto svih uzoraka iz javnog vodovoda i čak 63 posto iz lokalnih vodovoda. Neispravna voda u vodoopskrbnim sustavima na području Bjelovara zabilježena je pak u 13 posto slučajeva.

Laboratorij za analizu vode poduzeća Koprivničke vode
Laboratorij za analizu vode poduzeća Koprivničke vode / Foto: Robert Mihaljević

Na izvorištima diljem Hrvatske najgore je stanje na jugu zemlje. U Zadru i Dubrovniku, primjerice, sto posto lani uzetih uzoraka bilo je kemijski i bakteriološki neispravno za piće. Više od 90 posto neispravnih uzoraka sa izvora zabilježeno je na područjima Splita i Like.

Najčešći uzrok neispravnosti vode na izvorištima bio je povišen broj ukupnih koliforma i bakterije E.coli. Od kemijskih parametara to su povišene koncentracije mangana, željeza, amonija i arsena, navodi se u izvještaju HZJZ-a.

U Zavodu ističu kako rezultati monitoringa izvorišta, odnosno sirove vode “ukazuju na dobro prirodno stanje voda koje se koriste za potrebe javne vodoopskrbe budući da ni u jednom uzorku nisu pronađene povišene koncentracije pesticida, policikličkih ugljikovodika i ostalih organskih spojeva”.

“Stoga je važno još jednom istaknuti da se voda zahvaćena na izvorištima prije distribucije potrošačima obrađuje kako bi se uklonili arsen, željezo, mangan i amonij, a obvezna je provedba dezinfekcije kako bi se osigurala mikrobiološka ispravnost vode za ljudsku potrošnju”, zaključuju u HZJZ-u.

Svečano otvorenje novog vodocrpilišta Lipovec u Koprivnici
Novo vodocrpilište Lipovec u Koprivnici


Tagovi: HZJZ VODA VODOVOD

NEDAVNO OBJAVLJENO