Počinje žetva pšenice, ratari očekuju rekordnu otkupnu cijenu

Objavljeno, 25. lipnja 2022. Vijesti
# Foto: DANICA.HR / Otkup pšenice u Podravki / ILUSTRACIJA / Fotografija nema nikakve veze s tekstom
AUTOR
Redakcijski tekst

Idućih dana počinje žetva pšenice, a otkupljivači zasad ne izlaze s cijenama koje će nuditi ratarima. No, neslužbene najave govore kako bi otkupna cijena mogla biti osjetno viša od dvije kune za kilogram.

Lani je Podravka, primjerice, premium klasu pšenice otkupljivala za 1,40 kuna, a onu prve klase za 1,37 kuna. Poljoprivrednici ove godine očekuju barem kunu više.

Prema podacima tržišnog sustava u poljoprivredi, prošli je tjedan najviša postignuta otkupna cijena u Hrvatskoj bila 2,99 kuna, što je čak 93 posto više nego u istom tjednu u godini lani.

Podravka na godišnjoj razini zajedno sa svojom tvrtkom Žito iz Slovenije treba oko 100.000 tona pšenice. U Hrvatskoj otkupljuju oko 40.000 tona.

Hrvatska ima više nego dovoljno pšenice za svoje potrebe. Prema podacima Ministarstva poljoprivrede, ove se godine očekuje urod veći od 900.000 tona. S druge strane, Hrvatska godišnje troši blizu 450.000 tona te krušarice. Dakle, proizvedemo dvostruko više od potreba.

Pšenicu u Podravini naveliko otkupljuje i koprivnička tvrtka Mauthner u austrijskom vlasništvu koja ima vlastite silose. Mauthner je lani s 455 milijuna kuna prihoda uz rast od 40 posto dospio na peto mjesto najvećih tvrtki u toj županiji – iza Podravke, KTC-a, Belupa i Radnika.


Tagovi: CIJENA MAUTHNER OTKUP PODRAVKA PšENICA

NEDAVNO OBJAVLJENO