Počelo je: zbog divljanja cijena propala dva gradska opskrbljivača plinom

Objavljeno, 20. travnja 2022. Financijer
# Foto: DANICA.HR / ILUSTRACIJA / Fotografija je ilustrativna i nema baš nikakve veze s tekstom
AUTOR
Robert Mihaljević

Od srijede poznati lokalni opskrbljivač prestao je isporučivati plin potrošačima na području grada zbog teškoća u poslovanju uzrokovanih ogromnim rastom nabavnih cijena.

Riječ je o tvrtki Brod-plin iz Slavonskog Broda koja je priznala kako zbog teškoća u poslovanju to više ne može činiti. Ulogu opskrbljivača plinom na slavonskobrodskom području danas će preuzeti HEP-plin Osijek kao zajamčeni opskrbljivač.

Od 1. travnja u sličnim se teškoćama našla i tvrtka Ivaplin iz Ivanić Grada te je i na njezino mjesto privremeno uskočio osječki HEP-plin. Sve je više lokalnih opskrbljivača kojima je ugrožen opstanak zbog divljanja cijena plina na tržištu.

O kakvom je problemu riječ dovoljno govori podatak da je Brod-plin dosad bila tvrtka s ozbiljnim prihodima i profitom. Predlani su, primjerice, u opskrbi i distribuciji imali ukupne prihode od 91 milijun kuna i neto dobit od 3,2 milijuna kuna.

EON u Koprivnici

Usporedbe radi, otprilike tolike prihode iste je godine imao koprivnički plinski biznis u tvrtkama ‘Kc opskrba’ i ‘Kc plin’ koje je preuzeo njemački Eon. Opskrba je ostvarila oko 78 milijuna kuna prihoda, a Plin oko 16 milijuna kuna.

No, Grad Koprivnica svoj je plinski biznis prodao na vrijeme pa neće imati financijskih problema i glavobolja ako KC opskrba zapadne u slične teškoće. Za razliku od gradskih vlasti u Slavonskom Brodu koje i dalje kontroliraju lokalnu plinsku tvrtku koja zapošljava oko 60 ljudi.

Zbog toga je Hrvatska energetska regulatorna agencija ovih dana raspisala nove javne natječaje kojima traži opskrbljivače u obvezi javne usluge opskrbe plinom za distribucijska područja Slavonskog Broda i Ivanić-Grada.

Natječaji su otvoreni do 3. svibnja, ali pitanje je hoće li se itko na njih javiti jer je riječ o poslu na kojem opskrbljivači – zbog regulirane cijene koja je osjetno niža od tržišne – samo gube.


Tagovi: BROD PLIN IVAPLIN KOPRIVNICA OPSKRBA OPSRKBA PLINOM PLIN

NEDAVNO OBJAVLJENO