Počelo je doba sezonskih poslova na poljoprivrednim gospodarstvima, pa se oni veliki već svojski trude osigurati dovoljan broj radnika kako im ne bio propao urod.
Sezonski poslovi odvijaju se u pandemijskom okruženju, što poljoprivrednicima povećava troškove. Njemačka i ove godine očekuje oko 350.000 sezonskih radnika, otkriva Deutsche welle.
Na gospodarstvu obitelji Hensgens na njemačko-nizozemskoj grancii radni dan traje između osam i devet sati, a sezonci su plaćeni po (zakonom propisanom) minimalcu od 9,50 eura na sat, plus bonus koji ovisi o količini šparoga, odnosno jagoda koje uberu.
“Radnik od toga plaća 200 eura za povratnu kartu kući, a za smještaj još devet eura dnevno. Ovisno od učinka, naši ljudi mogu mjesečno zaraditi i do 2500 eura“, kaže Arne Hensgens za DW.
Pridržavanje strogih higijenskih pravila je izazov za sve na farmi. U svakoj kući u kojoj stanuju sezonski radnici su četverokrevetne sobe, zajednička kuhinja, dnevni boravak i sanitarni čvorovi. Ali u njih se sada može smjestiti samo dio radnika, najviše dvoje po sobi.
Za ostale su iznajmljeni kontejneri s dodatnim sanitarnim prostorijama. To košta 30.000 eura. Još 9000 eura mora se platiti osoblju za čišćenje koje redovito dezinficira toalete, hodnike i kuhinje.
Radnici prilikom ulaska u Njemačku moraju predočiti negativan test na koronu, a nekoliko dana kasnije ponovno se testiraju na farmi.
NEDAVNO OBJAVLJENO