SEZONA BRANJA ŠPAROGA I JAGODA

Počeli sezonski poslovi u Njemačkoj, zarada do 2500 eura mjesečno

Objavljeno, 23. ožujka 2021. Vijesti
# Foto: DANICA.HR / ILUSTRACIJA / Polje jagoda u Čukovcu kod Ludrega
AUTOR
Redakcijski tekst

Počelo je doba sezonskih poslova na poljoprivrednim gospodarstvima, pa se oni veliki već svojski trude osigurati dovoljan broj radnika kako im ne bio propao urod.

Sezonski poslovi odvijaju se u pandemijskom okruženju, što poljoprivrednicima povećava troškove. Njemačka i ove godine očekuje oko 350.000 sezonskih radnika, otkriva Deutsche welle.

Na gospodarstvu obitelji Hensgens na njemačko-nizozemskoj grancii radni dan traje između osam i devet sati, a sezonci su plaćeni po (zakonom propisanom) minimalcu od 9,50 eura na sat, plus bonus koji ovisi o količini šparoga, odnosno jagoda koje uberu.

“Radnik od toga plaća 200 eura za povratnu kartu kući, a za smještaj još devet eura dnevno. Ovisno od učinka, naši ljudi mogu mjesečno zaraditi i do 2500 eura“, kaže Arne Hensgens za DW.

Pridržavanje strogih higijenskih pravila je izazov za sve na farmi. U svakoj kući u kojoj stanuju sezonski radnici su četverokrevetne sobe, zajednička kuhinja, dnevni boravak i sanitarni čvorovi. Ali u njih se sada može smjestiti samo dio radnika, najviše dvoje po sobi.

Za ostale su iznajmljeni kontejneri s dodatnim sanitarnim prostorijama. To košta 30.000 eura. Još 9000 eura mora se platiti osoblju za čišćenje koje redovito dezinficira toalete, hodnike i kuhinje.

Radnici prilikom ulaska u Njemačku moraju predočiti negativan test na koronu, a nekoliko dana kasnije ponovno se testiraju na farmi.


Tagovi: JAGODE NJEMAčKA SEZONCI šPAROGE

NEDAVNO OBJAVLJENO