RASTE VAL NEZADOVOLJSTVA

Pobuna na Hitnom bolničkom odjelu: ‘Nemamo opremu, zarazit ćemo se’

Objavljeno, 29. ožujka 2020. Naše priče
# Foto: DANICA.HR / Ulaz u Opću bolnicu u Koprivnici
AUTOR
Robert Mihaljević

Posljednjih dana iz koprivničke bolnice dobili smo desetak anonimnih i neanonimnih poruka iz kojih se može iščitati kako je atmosfera na Hitnom bolničkom odjelu dovedena do usijanja.

Liječnici i medicinske sestre ogorčeni su jer nemaju zaštitnu opremu, a u taj odjel nakon zatvaranja bolnice prije tri tjedna slijevaju se svi pacijenti.

“Nosimo jednu običnu zaštitnu masku tijekom 12 sati u smjeni, a trebali bismo ih promijeniti barem četiri”, pokazuje nam fotografiju jedan liječnik s HBO-a.

Beskorisne su, kao i obični zeleni kirurški mantili. Nema vizira, pravih maski, zaštitnih odijela. Očajan je. Kaže kako mu se kosa digne na glavi kad na teveu vidi političare s kvalitetnijim respiratornim maskama.

“Mi takvih imamo još par. Kad nam pošalju nekog sumnjivog pacijenta, onda stavljamo ove zelene na duplo”, ogorčen je drugi naš sugovornik.

“Šalju nam sve pacijente iz trijažnog šatora: kamiondžije koji voze za Italiju i Španjolsku s kašljem i temperaturom, osobe sa sličnim simptomima koje su bile u Austriji i Njemačkoj. Infektolozi iz šatora uopće ih ne testiraju, samo ih pošalju k nama”, otkriva nam treća sugovornica.

Prima ih dežurni liječnik u smiješnom zelenom mantilu, s duplom kirurškom maskom i naočalama na licu.

Hitni bolnički odjel u Koprivnici- čekaonica prepuna pacijenata i policije
Hitni bolnički odjel u Koprivnici / Foto: Robert Mihaljević

Ući će nam virus u HBO, prije ili kasnije, i onda ćemo svi morati u karantenu. Trijažni šator je predstava za javnost. Sve pacijente ionako šalju k nama. Bilo je slučajeva pobune na HBO-u, kad smo neke sa sumnjivim simptomima odbili primiti”, piše nam četvrta osoba s HBO-a.

Liječnici nekih bolničkih odjela već su zbog toga pisali ministru zdravstva Viliju Berošu upozorivši ga na probleme s kojima se ta zdravstvena ustanova svakodnevno suočava.

Jedan od naših izvora otkriva kako je na početku krize, prije tri tjedna, iz Opće bolnice nestalo dosta dezinficijensa, maski i rukavica. Nitko ne zna što se dogodilo.

“Sad pregledavaju sve djelatnike koji nakon radnog dana odlaze iz bolnice. Otvaraju im torbe. Trebali su to ranije raditi”, ljutito će zaposlenik te ustanove.

Županijski stožer civilne zaštite upoznat je s problemom manjka zaštitne opreme i čini sve da je što prije nabavi. No, kažu, to nije u njihovoj moći jer opreme jednostavno nema dovoljno na tržištu.

Ipak, neslužbeno ističu kako problem nije onakav kakvim ga se želi prikazati. Takva je situacija u cijeloj Hrvatskoj, nije to samo koprivnička specifičnost, navode. Takva je situacija bila i u Osijeku u kojem je virus došao upravo kroz HBO.

Stožer smo zamolili i da nam službeno odgovori na pitanja vezana uz sve probleme o kojima nas je osoblje bolnice upoznalo ovih dana. Njihove odgovore objavit ćemo čim ih dobijemo.


Tagovi: BOLNICA HITNA HITNI ODJEL LIJECNICI OPREMA VIRUS

NEDAVNO OBJAVLJENO