ZAŠTIĆENA IZVORNA MARKA

Plodine i direktor kažnjeni zbog natpisa Feta sir ispod sireva koji to nisu

Objavljeno, 03. rujna 2019. Vijesti
# Foto: ILUSTRACIJA / Fotografija nema veze s tekstom
AUTOR
Redakcijski tekst

Trgovački lanac Plodine i odgovorni direktor proglašeni su krivima i kažnjeni novčanim kaznama jer su u supermarketu u Varaždinu sireve President Salakis i Kolios grill označili zaštićenom oznakom grčkog sira Feta.

Plodine zbog toga moraju platiti 8000 kuna, a odgovorni dirketor 1200 kuna. Općinski sud u Varaždinu izrekao im je blaže kazne premda su već prekršajno kažnjavani zbog sličnih prijestupa.

Viša poljoprivredna inspektorica u svojem je nalazu navela kako je u Plodinama u Varaždinu u rashladnoj vitrini zatekla sireve President i Kolios ispod kojih je na regalnim etiketama s cijenom pisalo da je riječ o Feta siru. Djelatnici Plodina, kaže, odmah su uklonili sporne etikete kad ih je upozorila na prekršaj.

Izvorni proizvod

Feta sir na tržištu Europske unije zaštićena je izvorna marka, a zaštita autohtonog proizvoda obvezujuća je za sve članice EU-a. Prema toj odluci, Feta je sir koji može biti proizveden isključivo u određenim dijelovima Grčke, primarno od ovčjeg mlijeka ili mješavine ovčjeg i kozjeg mlijeka.

U Plodinama su se branili kako oznake Feta salakis i Feta Kolios na regalnim etiketama predstavljaju samo interne nazive, a pravi naziv je istaknut na proizvodima. Time, kažu, nipošto nisu željeli potrošače dovesti u zabludu niti povrijediti zaštićenu marku sira.

“Punu i valjanu informaciju o hrani potrošači su imali iz naljepnica na originalnoj ambalaži, a iz kojih je jasno proizlazilo da je riječ o mekom punomasnom siru u salamuri President Salakis te vakumiranom sirnom pripravku Kolios grill&pan halloumaki cheese”, upozorili su u Plodinama.

Argumenti im na varaždinskom Općinskom sudu nisu prošli pa su svejedno proglašeni krivima i novčano kažnjeni.


Tagovi: FETA SIR PLODINE PRESUDA

NEDAVNO OBJAVLJENO