OSKVRNULI GENERALIĆEV GROB

Provalili u grobnicu poznate obitelji jer im je grobar rekao da ima vrijednih slika

Objavljeno, 10. svibnja 2019. Crna kronika
# Foto: OPĆINA HLEBINE (mjesno groblje)
AUTOR
Redakcijski tekst

Ni deset godina od počinjenja prvih teških krađa, još nema pravomoćne presude za osmorku iz Koprivnice i okolice koja je od 2009. ‘operirala’ Podravinom. Trojici pljačkaša potvrđena je zatvorska kazna, a petorka je u ponovljenom suđenju za dio kaznenih djela ovih dana nepravomoćno osuđena i sad slijedi novi žalbeni postupak.

Saša, Ivan, Željko i Bojan – prema novoj presudi – organizirano su pljačkali vikendice, skladišta, tvrtke i grobnice, a Damir je od njih kupovao i preuzimao ukradene stvari. Na koncu je upravo Damir dobio najviše – dvije godine bezuvjetnog zatvora – a izravni počinitelji osuđeni su na šest mjeseci do godinu dana zatvora. Dio kaznenih djela koja su počinili, po svemu sudeći, mogao bi otići u zastaru.

Riječ je o okorjelim kriminalcima koji su i ranije osuđivani za različita kaznena djela, a dio ih je u međuvremenu završio u zatvoru. Rade u poznatim koprivničkim tvrtkama i obrtima te Njemačkoj. Imaju primanja, ali štetu od krađa koja se procjenjuje na gotovo 100.000 kuna nisu nadoknadili. Krali su po grobljima, na gradskoj tržnici, u vikendicama i obiteljskim kućama, po skladištima mnogih poduzeća.

Posebno je intrigantna bila provala u grobnicu poznate slikarske obitelji Generalić u Hlebinama u listopadu 2009. godine, za koju – eto – još nitko nije pravomoćno osuđen. Prema nepravomoćnoj presudi Općinskog suda u Koprivnici, Saša, Dejan i Alen u Hlebinama na mjesnom groblju nasilno su ušli u unutrašnjost grobnice obitelji Generalić te ukrali “četiri kaširane fotografije – replike s vjerskim motivima Isusa i anđela, dimenzija 50×30 cm, crnih rama s obrubom zlatne boje”. Slike je od njih preuzeo Damir koji je za to i druga nedjela dobio dvije godine bezuvjetnog zatvora.

Saša je tijekom suđenja priznao kako je s Dejanom i Alenom provalio u grobnicu obitelji Generalić jer su imali čovjeka koji je radio na groblju i znao da su unutra vrijedne slike. No, upozorava kako im Damir tada nije dao novac, a on ne zna što je bilo dalje s tim slikama. Uglavnom, ukradeni predmeti nisu nikad pronađeni.


Tagovi: GENERALIC GROBLJE HLEBINE PLJACKA

NEDAVNO OBJAVLJENO