Pliva, Belupo, Glaxo, Novartis prijavili nestašicu brojnih poznatih lijekova

Objavljeno, 13. siječnja 2023. Zdravlje
# Foto: PODRAVKA / Belupova tvornica u Koprivnici
AUTOR
Redakcijski tekst

Farmaceutske tvrtke u protekla su četiri dana prijavile više nestašica lijekova na hrvatskom tržištu.

Nedostaje antibiotika, lijekova za snižavanje temperature i bolova kod djece, antidepresiva, lijekova protiv povišenoga krvnog tlaka, za liječenje osteoporoze, hormonalnih poremećaja. Nestašica se uglavnom događa zbog problema u proizvodnji, odnosno manjka sirovine (aktivnih supstanci).

Tako je irska kompanija Mylan Pharmaceuticals Limited u utorak prijavila nestašicu lijeka Duloxetine Mylan 60 mg protiv depresije i anksioznosti, tvrde želučanootporne kapsule s duloksetinkloridom. Neće ih biti od 10. siječnja do 15. veljače, i to zbog problema u distribuciji

Pliva Hrvatska priopćila je kako od utorka nema antibiotika Klavocin bid 400 mg + 57 mg/5 ml prašak za oralnu suspenziju. Lijeka neće biti zbog razloga povezanih s proizvodnjom, i to do 31. siječnja ove godine.

Češka Zentiva prijavila je u srijedu nestašicu lijeka Actonel 35 mg za liječenje osteoporoze (filmom obložene tablete natrijev risedronat). Zbog komercijalnih razloga lijeka neće biti do 19. siječnja ove godine.

Tablete protiv tlaka

Irska podružnica kompanije GlaxoSmithKline pak obavještava pacijente da je došlo do nestašice Lacipila 6 mg namijenjenog liječenju visokoga krvnog tlaka. Razlozi su povezani s proizvodnjom, a lijeka ne bi trebalo biti do 18. siječnja.

Podravkina farmaceutska kompanija Belupo obavještava u srijedu kako je došlo do nestašice Neofen oralne suspenzije 100mg/5ml (Ibuprofen) Razlozi su povezani s proizvodnjom, a Neofen sirupa za djecu neće biti do 26. siječnja.

Francuska farmaceutska tvrtka UPSA SAS prijavila je u četvrtak (jučer) nestašicu čepića za bebe Efferalgan 80 mg, za simptomatsko liječenje blage do umjerene boli i snižavanje povišene tjelesne temperature (paracetamol). Riječ je o problemima u distribuciji, a lijeka neće biti do 25. siječnja.

Kompanija Novartis danas (petak) obavijestila je kako dulje vrijeme neće biti lijeka Sandostatin LAR 30 mg prašak i otapalo za suspenziju za injekciju, i to zbog problema u distribuciji. Lijeka koji utječe na hormone i indiciran je za više težih bolesti neće biti do 30. travnja ove godine.


Tagovi: BELUPO NESTAšICA LIJEKOVA PLIVA

NEDAVNO OBJAVLJENO