TREĆA NAJVEĆA KOMPANIJA U DRŽAVI

Plinski kralj Pavao Vujnovac rastura: PPD ostvario 10 milijardi kn prihoda

Objavljeno, 06. srpnja 2021. Financijer
# Foto: PPD / Čelni ljudi plinskog diva: Antonija Glavaš, Pavao Vujnovac, Gordana Jukić, Damir Spudić i Ivana Ivančić
AUTOR
Robert Mihaljević

Prvo plinarsko društvo (PPD) hrvatskoga plinskog kralja Pavla Vujnovca ostvarilo je velik rast prihoda i dobiti tijekom prošle godine.

Ukupni prihodi iznosili su 9,7 milijardi kuna i bili su čak 37 posto veći nego godinu ranije, a neto dobit je 226,6 milijuna kuna i veća je za 14 posto. Zbog naglog skoka prihoda Vujnovčev PPD danas je treća najveća kompanija u Hrvatskoj, odmah iza INA-e i HEP-a.

Fornalno, vukovarski PPD u vlasnštvu je holding kompanije Energia naturalis koja upravlja s 20 tvrtki s različitim portfeljima – od nabave i veleprodaje plina do logistike, željezničkoga cargo prijevoza te otkupa i prerade voća i povrća. PPD ima tek 35 zaposlenih.

PPD ima ekskluzivni višegodišnji ugovor s ruskim Gazpromom, najvećim proizvođačem prirodnog plina u Europi. Putem svojih poduzeća podružnica u drugim zemljama plinskim se biznisom, osim u Hrvatskoj, bavi u BiH, Mađarskoj, Sloveniji, Šivcarskoj i Italiji.

Lani je na razlici između prodajne i nabavne cijene ruskog plina PPD ostvario 3,2 posto marže, a pretprošle godine ta je marža iznosila 4,6 posto. Pad je posljedica niže cijene plina na tržištu zbog epidemije koronavirusa.

Zadnjeg dana prošle godine Vujnovčev plinski div na računu u banci imao je čak 471 milijun kuna casha, dok je istog dana prethodne godine gotovina iznosila ‘skromnih’ 42 milijuna kuna. Lani je PPD vlasniku isplatio 111 milijuna kuna dividende.

U upravi PPD-a su čelnik Pavao Vujnovac te članice Antonija Glavaš i Ivana Ivančić. Njihova primanja lani su iznosila ukupno 2,5 milijuna kuna bruto i bila su veća za četvrtinu u odnosu na predlani.


Tagovi: 2020 DOBIT GAZPROM PAVAO VUJNOVAC PLIN PLINSKI KRALJ PPD PRIHODI

NEDAVNO OBJAVLJENO