PREDSTAVLJENE DETALJNE MJERE

Plenković: Zatvaraju se svi kafići, zabranjuju svadbe, mise ostaju!

Objavljeno, 26. studenoga 2020. Vijesti
# Foto: TWITTER / Andrej Plenković s maskom
AUTOR
Redakcijski tekst

Premijer Andrej Plenković predstavio je u četvrtak nove, strože epidemiološke mjere koje stupaju na snagu u subotu i trajat će do 21. prosinca.

“Jedna od 58 zaraženih osoba, na žalost, će preminuti, to je tako u svijetu. Na devet hospitaliziranih osoba jedna će, na žalost, preminuti”, otkrio je premijer i još jednom pozvao sve građane da se striktno pridržavaju svih mjera.

“Naš je cilj da provodimo mjere, da proširimo krug testiranja, da održimo zdravstveni sustav i da se učinkovito pripremimo za distribuciju cjepiva. Uspjeh po sve četiri točke jamčit će uspjeh u borbi protiv Covida-19”, naglasio je.

Zabranju se svi javni događaji s više od 25 osoba, na privatnim okupljanima najviše 10 osoba. Obustavljaju se sve svadbene svečanosti, na pogrebima može biti najviše 25 osoba.

Maske su obvezne u svim zatvorenim prostorima i na otvorenom tamo gdje se ne može osigurati distanca od 1,5 metra. Javni prijevoz: popunjenost najviše 40 posto mjesta, a obvezne su maske.

Za pekarnice je rad do 22 sata. Obustavlja se održavanje sajmova i drugih oblika turističkih događaja.

Obustavlja se rad svih ugostiteljskih objekata, restorana i kafića, osim hotela i kampova.

Obustavljaju se sportska natjecanja i treninzi, osim za profesionalne pojedinačne sportaše. Obustavlja se rad teretana, fitnes centara te sportskih centara.

Misna slavlja nisu zabranjena, ali preporuka je da se održavaju online i tv prijenosima. Za mise vrijede preporuke o okupljanjima.

Škole ostaju prema sadašnjem režimu. Dakle, nema online nastave tamo gdje nema više zaraženih u školama. No, to se može mijenjati sukladno epidemiološkoj situaciji u pojedinim školama, gradovima, općinama i županijama.

Dr. Krunoslav Capak upozorio je kako smo u ovom tjednu imali 15-postotni porast novooboljelih, a tjedan prije 7,7 posto. Rast se ubrzava. Naša incidencija je veća od 900 zaraženih na 100.000 stanovnika u dva tjedna i među najvišima je u Europi.

Što se tiče mortaliteta, tu smo na 13. mjestu u Europskoj uniji. Epidemiološka situacija je zabrinjavajuća, naglašava Capak.

Premijer Plenković ističe kako je cilj promjena trenda, od rasta prema smanjenju. Svaka takva promjena je dobrodošla. Odgovorio je na pitanje koje su to brojke koje će biti zadovoljavajuće nakon mjera.

“Kolona sjećanja u Vukovaru u kojem se događa rast broja zaraženih”, pitanje je novinarke da prokomentira tu činjenicu.

“Podaci za Vukovarsko-srijemsku županiju, stav epidemiologa je da to nema veze s Kolonom sjećanja. Ali, i tamo smo vidjeli da se ljudi nisu pridržavali mjera, da nisu nosili maske”, odgovorio je.


Tagovi: KAFIćI MJERE PLENKOVIć

NEDAVNO OBJAVLJENO