Plenković obećao: Više nijedno dijete u osnovnim školama neće biti gladno

Objavljeno, 02. prosinca 2022. Vijesti
# Foto: VLADA / Premijer na sjednici Vlade
AUTOR
Redakcijski tekst

Sabor u petak raspravlja o izmjenama Zakona o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi koji je Vlada na ovotjednoj sjednici uputila u hitnu proceduru.

Sredstva za provedbu te mjere osigurana su u proračunu za iduću i projekcijama za 2024. i 2025. godinu u godišnjem iznosu od 544,2 milijuna kuna. Upućen je u hitnu saborsku proceduru, što će omogućiti da osnovnoškolci besplatne obroke dobiju već od drugog polugodišta ove školske godine. 

Besplatni će obroci tako biti osigurani za oko 311.000 učenika osnovnih škola, a premijer Andrej Plenković istaknuo je kako zahvaljujući toj mjeri “više ni jedno dijete u hrvatskim osnovnim školama neće biti gladno”.

“Želimo na taj način spriječiti stvaranje razlika među djecom. Ovo je mjera koja se nastavlja na sve ono što smo do sada činili za obrazovanje i skrb o djeci”, rekao je premijer.

“Predviđena su velika ulaganja u škole i vrtiće, u iznosu većem od 650 milijuna eura, s konačnim ciljem da se u većini osnovnih škola omogući jednosmjenska nastava kao pretpostavka za uvođenje novog modela cjelodnevne nastave”, rekao je državni tajnik u Ministarstvu znanosti i obrazovanja Stipe Mamić.

U sustavu visokog obrazovanja je za 118.000 studenata zadržavanjem cijene studentskog obroka spriječeno značajnije poskupljenje hrane, a povećani su iznos i broj socioekonomskih stipendija za kategorije studenata koji dolaze iz najugroženijih obitelji.

“Povećali smo kvotu s 10.000 na 12.000 i povećan je iznos stipendije s 1200 na 1500 kuna”, naveo je Mamić.

Izvor: VLADA RH


Tagovi: ANDREJ PLENKOVIć PREMIJER SKOLSKI OBROK VLADA

NEDAVNO OBJAVLJENO