Plenković: Majkama će se za svako dijete priznati godina radnog staža

Objavljeno, 11. prosinca 2023. Vijesti
# Foto: VLADA RH / Andrej Plenković i Dubravka Šuica na današnjoj konferenciji
AUTOR
Redakcijski tekst

Portal Danica objavio je u nedjelju kako je Hrvatska u proteklih 35 godina izgubila čak milijun stanovnika.

Svake godine u prosjeku smo gubili grad veličine Koprivnice. Čini se kako je Vlada tome odlučila konačno stati na kraj.

Na konferenciji o demografskim promjenama u ponedjeljak premijer Andrej Plenković istaknuo je zaustavljanje negativnih trendova kao ključno razvojno pitanje za Hrvatsku i Europu.

Upravo na inicijativu Hrvatske demografija je uvrštena u Strateški program EU još 2019. godini, dok taj resor u Europskoj komisiji vodi hrvatska političarka Dubravka Šuica.

“Uskoro ćemo predstaviti Strategiju demografske revitalizacije do 2033. koja u fokus stavlja poticajno okruženje za obitelji i mlade te uravnoteženu mobilnost stanovništva. Kroz populacijsku, poreznu, stambenu i socijalnu politiku jačamo obitelj kao nukleus hrvatskog društva.

U proteklih sedam godina utrostručili smo roditeljsku naknadu, s 353 na 995 eura, a cilj nam je doseći visinu pune plaće. Novi Zakon o doplatku za djecu povećava broj obitelji koje primaju doplatak sa 126 na 271 tisuću, a broj djece s 247 na 511 tisuća”, naglašava premijer.

Osim toga, u Strategiji demografske revitalizacije do 2033. godine najavit će se i novu mjere po kojoj bi majke koje idu u mirovinu dobile 12 mjeseci radnog staža po djetetu, u odnosu na današnjih 6 mjeseci.


Tagovi: ANDREJ PLENKOVIć DEMOGRAFIJA MAJKE STAž VLADA

NEDAVNO OBJAVLJENO