Plenković ispunio obećanje: prosječna plaća u Hrvatskoj 1000 eura

Objavljeno, 20. travnja 2022. Financijer
# Foto: DANICA.HR / Saborski zastupnik HDZ-a Darko Sobota i premijer Andrej Plenković u Koprivnici
AUTOR
Robert Mihaljević

Prosječna mjesečna neto plaća po zaposlenome u pravnim osobama u Hrvatskoj za veljaču iznosila je 7452 kune, što je nominalno više za 1 posto, a realno za 0,1 posto u odnosu na siječanj.

Premijer Andrej Plenković nedavno je u Koprivnici najavio kako je cilj Vlade da 2023. godine prosječna plaća u Hrvatskoj bude barem 1000 eura, odnosno oko 7500 kuna. Je li onda premijer ispunio obećanje?

U današnju statistiku ne ulaze prosječne plaće isplaćene u obrtima, OPG-ima i slobodnim zanimanjima, ali u tim granama zaposlenih je osjetno manje nego u pravnim osobama. Zato se čini kako je Plenković blizu onoga što je obećao. Još da nema inflacije…

Kako u srijedu navode u Državnom zavodu za statistiku, najviša prosječna mjesečna neto plaća po zaposlenome u pravnim osobama za veljaču isplaćena je u farmaceutskoj industriji i iznosila je 16.787 kuna, a najniža u zaštitarstvu, 4758 kuna.

Neto plaća za veljaču nominalno je viša za oko 6 posto u odnosu na lanjsku veljaču. No, zbog galopirajuće inflacije i rasta potrošačkih cijena realno je niža za 0,4 posto.

Medijalna neto plaća za veljaču iznosila je pak 6151 kunu. Medijalna plaća znači da 50 posto zaposlenih prima plaću u iznosu jednakom ili manjem od tog iznosa, a 50 posto jednaku ili veću od tog iznosa, odnosno medijana.


Tagovi: DZS PLAćA PLENKOVIć PROSJEčNA PLAćA STATISTIKA

NEDAVNO OBJAVLJENO