OVO DOISTA NEMA SMISLA

Najniže plaće u državi isplaćuju se u jednom od najrazvijenijih krajeva

Objavljeno, 03. svibnja 2019. Financijer
# Foto: ILUSTRACIJA / DANICA.HR / Nekadašnji pogon čakovečkog MTČ-a
AUTOR
Redakcijski tekst

Varaždinska županija ima najnižu prosječnu neto plaću u Hrvatskoj, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku. Tijekom 2017. godine plaća je iznosila 4929 kuna i po tome je u rangu s Virovitičko-podravskom županijom čiji zaposlenici primaju tek neznatno više – 4938 kuna.

Godinama je na začelju bio njihov sjeverni susjed, Međimurska županija, u kojoj su prije deset godina radnici u prosjeku primali tek 3800 kuna. No, Međimurci su u međuvremenu skočili na oko 5000 kuna i začelje ljestvice time prepustili Varaždincima i Virovitičanima.

Prema financijskim izvještajima o poslovanju kompanija na sjeveru, radnici varaždinske grupe Vindija (oko 4200 zaposlenih) tijekom 2017. godine dobivali su u prosjeku ‘golu’ neto plaću od 4200 kuna. Tvrtka Koka kao dio istog poslovnog sustava svojim je radnicima u istom razdoblju isplaćivala oko 4270 kuna neto. Zbog toga i župan Radimir Čačić često upozorava na neodrživu situaciju s plaćama, za što izravno proziva Vladu koja ne čini dovoljno da se situacija promijeni.

Uvjerljivo najviše prosječne neto plaće na sjeveru imaju u Koprivničko-križevačkoj županiji, oko 5400 kuna, što je 25 posto više nego na području Varaždina. Najviše prosječne neto plaće u Hrvatskoj, osim Zagreba, isplaćivane su na riječkom i dubrovačkom području te su iznosile oko 6000 kuna.

Kada je riječ o ukupnoj zaposlenosti, Varaždin je s oko 63.000 zaposlenih uvjerljivo na vrhu. Slijede ga Međimurci s 38.600 radnika, Zagorci s 35.500 te Koprivničko-križevačka županija s 30.300 ukupno zaposlenih. Podaci Državnog zavoda za statistiku iz lanjskog ožujka govore kako je zaposlenost na godišnjoj razini rasla u gotovo svim županijama osim u Brodsko-posavskoj i Požeško-slavonskoj.


Tagovi: PLAćE STATISTIKA ZAPOSLENOST

NEDAVNO OBJAVLJENO