Pivovara i sindikati hvale dogovor: Značajno smo poboljšali prava radnika

Objavljeno, 22. travnja 2023. Financijer
# Foto: KARLOVAČKA PIVOVARA
AUTOR
Redakcijski tekst

Poznata pivovara i sindikati uspješno su okončali pregovore o novom kolektivnom ugovoru kojeg su ovih dana i potpisali.

Kako su nam potvrdili u pivovari Heineken Hrvatska, ugovor je unaprijedio brojna prava njihovih zapslenika.

“Možemo potvrditi da smo u travnju uspješno završili pregovore sa sindikatom PPDIV-a te kao rezultat toga sklopili novi Kolektivni ugovor. Njime su se definirala i unaprijedila prava naših 340 zaposlenika po više osnova, no stavke kojima su definirane plaće nisu dio tog dokumenta.

Ono što bismo posebno htjeli istaknuti je odlična suradnja s PPDIV-om. Smatramo ih ravnopravnim partnerima, ali i savjetnicima u nastojanjima da predvodimo trendove na području prava radnika”, rekla nam je Danijela Govorčinović, direktorica sektora za ljudske resurse Heinekena.

Prosječne neto plaće u 2021.

ZAGREBAČKA PIVOVARA12.800 kn
HEINEKEN HRVATSKA11.900 kn
CARLSBERG HRVATSKA9600 kn
Izvor: FINA

Postignuti dogovor hvale i u PPDIV-u u kojem ističu kako je “cijeli proces pregovora protekao u međusobnom uvažavanju i razumijevanju te je na kraju rezultirao kvalitetnim kolektivnim ugovorom gdje su unaprijeđena prava radnika iz više osnova”.

Ni kompanija ni sindikati, međutim, ne otkrivaju konkretna prava koja su unaprijeđena potpisanim kolektivnim ugovorom.

Prema financijskim izvještajima za 2021. godinu, najvišu prosječnu neto plaću isplaćuju u Zagrebačkoj pivovari. Njihovih 600 zaposlenika u prosjeku je predlani dobivalo oko 12.800 kuna neto.

Na drugom je mjestu pivovara Heineken Hrvatska (bivša Karlovačka pivovara) u kojoj je oko 320 zaposlenika pretprošle godine dobivalo plaću od 11.900 kuna neto.

Na trećem je mjestu koprivnička pivovara Carlsberg Hrvatska čijih je oko 300 radnika iste godine u prosjeku zarađivalo oko 9600 kuna neto. No, u Carlsbergu su nam objasnili kako je prosječna plaća bila tolika jer su rasli bonusi koji su podijeljeni unutar cijele kompanije.


Tagovi: CARLSBERG HEINEKEN PIVOVARA PLAćE ZAGREBAčKA PIVOVARA

NEDAVNO OBJAVLJENO