AMBICIJE PODRAVSKE TVRTKE

Pitomačka Spider grupa želi izgurati Podravku s drugog mjesta na tržištu

Objavljeno, 09. kolovoza 2019. Financijer
# Foto: SPIDER GRUPA
AUTOR
Robert Mihaljević

Pitomačka Spider grupa, najpoznatija po proizvodnji čajeva, ostvarila je lani prihode od 75,2 milijuna kuna, što je rast od šest posto, uz neto dobit od sedam milijuna kuna.

Kupnjom Cedevitinih čajeva lani te strateškom suradnjom s talijanskom kommpanijom Everton tvrtka iz Pitomače najavila je pohod na drugo mjestu na tržištu čajeva u Hrvatskoj. Ovog časa uvjerljivo prvi i dalje je zagrebački Franck, druga je Podravka, a treći Spider.

Talijanski Everton, koji je vodeći proizvođač privatnih marki čaja na tom tržištu s prometom od 30 milijuna eura, vlasnik je pet posto udjela u Spider grupi te 51 posto udjela u Spiderovom poduzeću Herbarium. S druge strane, Spider grupa drži sedam posto udjela u Evertonu.

Everton je vlasnik tvornice čajeva u Indiji, a dio te proizvodnje namjerava preseliti u Europu. U Spideru se nadaju kako će to biti upravo u Pitomači koja je zbog sirovine i iskustva u preradi bilja idealna za proizvodnju.

Jan Spider, poduzeće iz sastava pitomačke grupe, godišnje preradi oko 1700 tona ljekovitog bilja, a polovicu plasiraju poznatim svjetskim proizvođačima čajeva poput tvrtki Twinings i Teekanne. Druga polovica prerade ide u Herbarium, zajedničko poduzeće Evertona i Spider grupe, koji proizvodi privatne marke za europske trgovačke lance.

Herbarium gradi novu tvornicu u Kladarama vrijednu 28 milijuna kuna, a polovica tog iznosa pokrit će se sredstvima iz EU fondova. Poduzeće je lani ostvarilo oko 30 milijuna kuna prihoda.

Spider grupa danas ima oko 150 radnika. Ukupne financijske obveze cijele grupe lani su povećane i iznosile su čak 74 milijuna kuna. Obveze su, dakle, dosegnule iznos godišnjih prihoda, a koeficijenti zaduženosti prilično su loši.

No, u Spideru navode kako je to, prije svega, rezultat kupnje Cedevitinih čajeva, ulaganja u talijanski Everton te investicija u proizvodnju.Tagovi: čAJ EVERTON PODRAVKA SPIDER GRUPA

NEDAVNO OBJAVLJENO