PODIGNUTA OPTUŽNICA

PISKOROVIH 11 Kako je pala banda podravskog švercera duhana

Objavljeno, 29. travnja 2020. Vijesti
# Foto: POLICIJSKA UPRAVA / Duhan koji su švercali Franjo Piskor i njegova banda
AUTOR
Robert Mihaljević

USKOK je nakon provedene istrage podignuo optužnicu protiv okorjelog podravskog švercera duhana Franje Piskora (48) i njegovih 11 pomagača koji su lani u listopadu pali u akciji Nicotiana 3.

Zločinačku skupinu koja je u Hrvatsku prošvercala čak 65 tona duhana razbili su pripadnici koprivničke Policijske uprave koja je cijelu akciju koordinirala s USKOK-om i Ravnateljstvom policije.

Ključno je bilo praćenje mozga operacije i šefa zločinačke organizacije Franje Piskora iz Novog Virja kod Đurđevca koji je otprije bio poznat policiji.

Piskor je, naime, osuđen u akciju Nicotiana 1 u kojoj je tijekom 2016. razbijen šverc duhana iz Bugarske. Nakon odsluženja zatvorske kazne, opet se bacio u akciju.

ŠVERC IZ NJEMAČKE

Optužnicom im se stavlja na teret da su od ožujka do listopada 2019. na području Zagreba, Koprivničko-križevačke i Bjelovarsko-bilogorske županije, Slovenije i Njemačke organizirali veliko krijumčarenje i preprodaju duhana.

USKOK navodi kako su time državni proračun oštetili za 39 milijuna kuna, a ilegalnom prodajom 43 tone duhana ostvarili protupravnu korist od dva milijuna kuna. Duhan su nabavljali u Njemačkoj.

U više navrata je u Hrvatsku prokrijumčareno najmanje 65 tona duhana, od čega je 43 tone prodano na ilegalnom tržištu.

“U jednom je navratu pokušan unos 13,3 tone duhana koji je prilikom nadzora i postupanja službenika Carinske uprave oduzet na stalnom graničnom prijelazu Lupinjak”, navodi se u optužnici.

Optuženo je devet osoba iz Hrvatske, dvojica iz Slovenije i jedan iz BiH. Piskoru je istražni zatvor produljen zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke i bijega.


Tagovi: BANDA DUHAN FRANJO PISKOR NICOTIANA šVERC

NEDAVNO OBJAVLJENO