ODRŽAN SASTANAK

Piškornica uskoro dobiva pola milijarde kuna za gradnju centra za otpad

Objavljeno, 24. rujna 2020. Zeleno
# Foto: GLAS PODRAVINE / Odlagalište otpada Piškornica
AUTOR
Redakcijski tekst

Početkom listopada trebao bi biti potpisan ugovor za dodjelu bespovratnih sredstava za gradnju regionalnog centra za gospodarenje otpadom Piškornica kod Koprivnice.

Nakon potpisivanja, kreće postupak javne nabave za projektiranje i izgradnju Piškornice. Iz europskih fondova osigurat će se ukupno 314 milijuna kuna, a država će sudjelovati s 90 milijuna kuna.

Projekt je s pdv-om ukupno težak oko pola milijarde kuna. O tome su na sastanku u Koprivnici u srijedu razgovarali župan Darko Koren, državni tajnik Mile Horvat i direktor Fonda za zaštitu okoliša Siniša Kukić sa suradnicima.

“Veseli nas najava skorašnjeg susreta s ministrom Tomislavom Ćorićem i svečano potpisivanje ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava.

Ovo je jedan od najznačajnijih projekata županijske uprave u koji je  uložen veliki trud da se dovede do ove faze, a sve s ciljem kako bi se riješio gorući problem zbrinjavanja otpada“, naglasio je župan.

Državni tajnik Ministarstva gospodarstva Mile Horvat otkrio je kako su pokrenuli i “inicijalne razgovore s predstavnicima cementne industrije koja je zainteresirana za gorivo iz otpada”.

Piškornica i drugi regionalni centri, naime, proizvodit će goleme količine takozvanog SRF-a, goriva iz neopasnog otpada, za čije zbrinjavanje danas plaćaju visoke iznose.

Na sastanku su jučer bili i direktor Piškornice Mladen Ružman te direktor tvrtke kćeri Piškornica-sanacijsko odlagalište Marijan Blažok koji su “iznijeli prijedloge za rješavanje tehničkih detalja”.


Tagovi: EU NOVAC OTPAD PIšKORNICA

NEDAVNO OBJAVLJENO