IMENOVANJE S OPORIM MIRISOM POLITIKE

Novi direktor javne tvrtke, nećete vjerovati, slučajno je potpredsjednik jedne stranke

Objavljeno, 06. travnja 2019. Vijesti
# Foto: ARHIVA
AUTOR
Robert Mihaljević

Goran Gregurek imenovan je direktorom komunalnog poduzeća za prikupljanje otpada Drava kom koje su osnovali tvrtka Piškornica sanacijsko odlagalište i devet podravskih općina. Prošao je na javno raspisanom natječaju, a njegove reference ocijenjene su boljima od drugih kandidata.

Da će Gregurek biti imenovan na direktorsku poziciju u Drava komu, spekuliralo se tjednima prije odluke. Kako se šuška, upravo je on bio favorit župana Darka Korena koji je i predsjednik skupštine Piškornice. No, da kadroviranje u javnim tvrtkama nikako ne može bez politike pokazuje Gregurekova sadašnja politička funkcija: on je, naime, potpredsjednik Mreže nezavisnih lista, stranke čiji je osnivač i današnji čelnik – župan Koren.

Prvi menadžer novoosnovane podravske tvrtke bio je dugogodišnji direktor križevačkog Komunalnog poduzeća. Smijenjen je lani, nakon pobjede nezavisnoga gradonačelnika Marija Rajna koji je na izborima u Križevcima teško porazio dugovječnog gradskog čelnika Branka Hrga, bivšega šefa HSS-a. Nakon što je poražen i u HSS-u, Hrg napušta seljake i prelazi u Hrvatsku demokršćansku stranku (HDS), a Gregurek se odlučuje za Mrežu koju osniva župan Darko Koren, također križevački kadar.

Drava kom je osnovan jer se Piškornica ne želi baviti prikupljanjem otpada, u što ih je preuzimanjem obiteljskog poduzeća Prizma uvalio bivši direktor Piškornice Mladen Jozinović. Suspektno preuzimanje Prizme obrađivali su koprivnički krim-policajci, ali nije poznato jesu li posao dovršili i do kakvih su spoznaja došli. No, i to preuzimanje imalo je natruhe politike: na čelu Prizme bio je Dražen Vlah, inače član predsjedništva koprivničkog ogranka Korenove stranke Mreža.

Smetlarsko poduzeće na čijem je čelu županov stranački kolega osnovano je uz političku potporu Mreže i HDZ-a koji koprivničkom Komunalcu žele stvoriti konkurenciju u biznisu s odvozom otpada u županiji. Oko 63 posto vlasničkog udjela drži devet podravskih općina u kojima su na vlasti uglavnom te političke opcije – Virje, Novo Virje, Ferdinandovac, Podravske Sesvete, Hlebine, Peteranec, Gola, Rasinja i Kloštar Podravski.

Preostalih 37 posto ima poduzeće Piškornica sanacijsko odlagalište koje je svoj vlasnički udjel steklo unosom jednog kamiona za prikupljanje otpada. Općine su pak svoje udjele kupile novcem – svaka je u temeljni kapital unijela 40.000 kuna gotovine. No, to sigurno neće biti i njihovo jedino ulaganje. Da bi bili konkurentni i operativni, morat će nabavljati nova vozila i posude za otpad, a vjerojatno i zapošljavati nove ljude. Kako će te investicije odraditi općine koje ne plivaju u novcu – nije poznato.


Tagovi: DRAVA KOM GORAN GREGUREK PISKORNICA

NEDAVNO OBJAVLJENO