Izmjerili mu 15 promila! Eksao 4 boce viskija jer ga je “žena naživcirala”!

Objavljeno, 27. ožujka 2023. Naše priče
# Foto: FACEBOOK / ILUSTRACIJA
AUTOR
Robert Mihaljević

Policija svakog ponedjeljka izvještava o alkoholnim rekorderima u prometu kojima nije pomogla ni spoznaja da se takvi prekršaji kažnjavaju mnogo drastičnije nego ranijih godina.

Protekli vikend, tako, evidentirana su 374 prekršaja vožnje pod utjecajem alkohola, a najveća koncentracija alkohola od 2,78 promila izmjerena je kod vozača (40) na području Koprivnice. On je u subotu u 20.25 sati nedaleko od Torčeca pijan i bez vozačke upravljao automobilom.

Vozač je kažnjen kaznom zatvora od 12 dana uvjetno na 12 mjeseci i novčanom kaznom od 1350 eura, otkrili su danas u koprivničkoj policiji.

Upravo ta Policijska uprava ima rekordera s najvišom ikad izmjerenom koncentracijom alkohola u prometu u Hrvatskoj. Rekord, naime, i dalje drži Križevčanin Zrinko Grganić, tada 42-godišnjak, kojeg je u kolovozu 2006. godine policija zaustavila oko 23 sata na cesti između Selanca i Guščerovca.

Križevčanin za povijest

Njemu je izmjereno čak 5,68 promila alkohola u krvi, a zatečen je kako se u svojem starom fordu escortu vraća s pijanke u selu. Policajci su ga, bojeći se za njegovo zdravlje, odmah odvezli u križevački Dom zdravlja.

No, tamo su zaključili kako Zrinko nije životno ugrožen pa su ga prebacili u policijski zatvor. Poslije smo, pišući svojedobno za drugi medij o tom slučaju, ustanovili kako ga je policija dotad čak 15 puta ulovila pijanog za volanom, a i te je večeri vozio bez vozačke koja mu je bila oduzeta.

Policija je tada otkrila kako je rekorder pijanac do tog dana 50-ak puta bio prekršajno kažnjavan zbog prometnih nepodopština. No, nije se dao smesti. Kako je bio nezaposlen, kazne nije imao otkud plaćati.

Apsolutni rekorder po izmjerenoj alkoholiziranosti uopće, u prometu i izvan njega, je i dalje Mate Rogulj, tada 25-godišnjak, iz okolice Makarske kojem je u rujnu 2003. godine izmjereno nevjerojatnih 7,44 promila.

Kažnjavan 50 puta

Srećom, Mate nije vozio, već je pio kod kuće, pa je poslije malo divljao. Policija ga je privela zbog dojave o obiteljskom nasilju. Kasnije je ustanovljeno da je tog dana popio čak osam boca viskija.

Urnebesna scena iz prometa: “Da duvam il’ da vučem”?

Na drugom je mjestu Osječanin Josip Grubešić, tada 52-godišnjak, koji je u rujnu 2010. godine zbog teškog pijanstva pao i slomio nogu te završio u bolnici. Izmjereno mu je 6,9 promila.

Priznao je da dnevno popije barem litru žestice, a tog je dana, kaže, malo pretjerao pa je popio veću količinu konjaka, rakije, piva i vina. No, liječnike je uvjeravao kako nije alkoholičar.

Na trećem je mjestu, odmah ispred Križevčanina Zrinka, mladić iz Bjelovara kojem je u veljači 2014. izmjereno 6,26 promila alkohola. Tada je imao 30 godina i odmah je završio na psihijatriji bjelovarske bolnice.

No, Hrvati se mogu skriti prema apsolutnom svjetskom rekordu u pijanstvu kojeg drži jedan beogradski inženjer (43). On je tijekom novogodišnje noći 2017. u poznatu kliniku VMA u Beogradu dovezen u komi, a izmjereno mu je šokantnih 14,7 promila alkohola.

Svjetski rekorder

Liječnici su mu jedva spasili život. Kasnije je srbijanskim medijima ispričao da se tijekom novogodišnjeg slavlja toliko posvađao sa ženom da je na eks popio čak četiri boce viskija.

Spasilo ga je i to što je iznimno korpulentan. Visok je dva metra i težak više od 150 kilograma. Preko noći postao je slavan jer je svojoj zemlji donio titulu svjetskog rekordera.

Liječnici su za srpski Telegraf tada otkrili kako im je rekao da ga je žena iživicirala dok su se dogovarali oko toga gdje će na doček Nove godine i “on je počeo agresivno da pije viski za viskijem na eks. Za samo nekoliko sati popio je čak četiri litre viskija. Uz to, radi se o hroničnom alkoholičaru“.

U bolnici su mu triput vadili krv jer su isprva mislili kako je koncentracija od 14,7 promila sigurno neka greška. Medicina nema objašnjenja kako je moguće da je preživio toliku koncetraciju alkohola.Tagovi: 15 PROMILA ALKOHOL BEOGRAD NAPUHAO PIJANCI REKORDER

NEDAVNO OBJAVLJENO