POSLAO GA JE KUĆI

Pijanac pao i udario glavom o tlo. Doktoru će suditi za njegovu smrt

Objavljeno, 12. rujna 2020. Crna kronika
# Foto: ILUSTRACIJA (slika nema nikakve veze s tekstom)
AUTOR
Redakcijski tekst

Liječniku hitne medicinske pomoći opet će se suditi za nesavjesno liječenje i smrt pacijenta koji je preminuo nakon što je pijan pao na glavu.

Odlučio je tako Županijski sud u Zagrebu koji je ukinuo oslobađajuću presudu Općinskog suda u Zlataru kojom je liječnik M. S. oslobođen optužbe za nesavjesno liječenje i smrt čovjeka.

Prema iskazima dvojice svjedoka koji su pronašli čovjeka kako pijan leži na cesti, podigli su ga i on je rekao da je dobro, a potom je pao i tjemenom udario u cestu. Odmah su pozvali hitnu i liječniku rekli da pripazi jer je čovjek pao na glavu.

SIMPTOMI TRAUME GLAVE

Jedan od svjedoka koji je bio tamo kaže kako je čovjek mrmljao nakon udarca glavom, a da je govorio nerazgovjetno te se osjetio miris alkohola potvrdila je i medicinska sestra koja je stigla s hitnom.

Unatoč tome, liječnik ga je otpremio kući, a ne u bolnicu. Nesretniku se drugi dan zbog teških ozljeda glave stanje zakompliciralo te je preminuo.

Prema nalazu sudsko-medicinskih vještaka prof. dr. Josipa Škavića i prof. dr. Pavla Miklića, liječnik hitne “na temelju samog pregleda pacijenta nije mogao prepoznati traumu glave, ali je mogao i morao posumnjati na takvu ozljedu jer se simptomi alkoholiziranosti preklapaju s nekim od simptoma traume glave”.

“U konkretnom slučaju bilo je nužno poduzeti radnju promatranja oštećenika u narednim satima, a koje je promatranje i pravovremena medicinska reakcija izostala upravo zbog propusta liječnika”, navodi Županijski sud u rješenju kojim je oslobađajuća presuda ukinuta.

PACIJENT JE TETURAO I MRMLJAO

Vještaci su potvrdili i kako je postojala realna šansa za preživljavanje pacijenta da su ga ostavili u bolnici na promatranju.

“Na sve to nadovezuju se zajednički zaključci vještaka Borisa Božića i Draška Boljkovca da je alkoholiziranu osobu koja je zatečena da leži te je udarila glavom o tlo, ako nije pri punoj svijesti, potrebno hospitalizirati na kirurškom odjelu i opservirati”, ističe Županijski sud.

Prema iskazima svjedoka i medicinske djelatnice, pacijent je teturao, nije bio pri punoj svijesti, pa je zato i liječnik zatražio pomoć svjedoka Stjepana kako bi ga se unijelo u kuću.


Tagovi: DOKTOR HITNA LIJEčNIK PAD PIJANAC SMRT SUđENJE

NEDAVNO OBJAVLJENO