NABAVLJALI IH ZA 13.000 KUNA

Petorka osuđena zbog krivotvorenih svjedodžbi jedne zagrebačke škole

Objavljeno, 06. lipnja 2019. Crna kronika
# Foto: ILUSTRACIJA / Fotografija nema nikakve veze s tekstom
AUTOR
Robert Mihaljević

Manuel Curri (44) i Tihomir Bocak (43) osuđeni su u ponovljenom postupku u aferi pribavljanja lažnih svjedodžbi, za što su ranije već pravomoćno proglašeni krivima Đuro Čukelj, Damir Fajtić i Danijel Zemljak.

Prema novoj, nepravomoćnoj presudi Općinskog suda u Koprivnici, prvooptuženi Curri iz Malog Lošinja osuđen je na 17 mjeseci uvjetnog zatvora premda je već šest puta pravomoćno osuđivan za različita kaznena djela. Njega se tereti da je Đuri Čukelju u siječnju 2007. u Svetom Ivanu Žabnu za 13.000 kuna nabavio lažnu svjedodžbu Škole za cestovni promet jer je kao vozač bio zaposlen u Poljocentru.

U siječnju 2006. u Kenđelovcu istu je svjedodžbu za isti iznos pribavio i Damiru Fajtiću koji je zaposlen u Natron produktu. U listopadu 2005. godine pak u Svetom Ivanu Žabnu lažnu je svjedodžbu nabavio Danijelu Zemljaku za 2000 eura jer je on kao profesionalni vozač bio zaposlen u križevačkom KTC-u. Na koncu, u Bjelovaru je svjedodžbu sredio Tihomiru Bocaku za 13.000 kuna, a on ju je kao vjerodostojnu predao u svoje poduzeće VTP transporti.

Bocaku, koji je dosad triput pravomoćno osuđivan, izrečena je kazna od osam mjeseci uvjetno. Iste su presude ranije dobili Đuro Čukelj, Damir Fajtić i Danijel Zemljak, a njima su postale pravomoćne u ožujku 2017. jer se na njih nisu žalili. Curri i Bocak su se žalili, pa je njihova presuda ukinuta i suđenje ponovljeno.

“Iz dopisa Škole za cestovni promet Zagreb utvrđeno je da svjedodžbe o završnom ispitu nisu vjerodostojne za Čukelja, Fajtića, Zemljaka i Bocaka za zanimanje Vozač motornih vozila te da sporne svjedodžbe sadrže netočne podatke, počevši od klasifikacijske oznake, urudžbenog i matičnog broja, a krivotvoren je i potpis ravnatelja Vedrana Nole i razrednika”, stoji u presudi.

Koprivnički sud odbio je prijedlog tužiteljstva za oduzimanje imovinske koristi od prvooptuženog Currija, koja je ostvarena kaznenim djelom.

Na presudu odmah se žalilo Općinsko državno odvjetništvo u Koprivnici navodeći kako je kazna preblaga s obzirom da je Curri ranije više puta pravomoćno osuđivan. Osim toga, tužiteljstvo i dalje ustraje u tome da mu se oduzme imovinska korist koju je ostvario pribavljanjem lažnih svjedodžbi.


Tagovi: LAZNE SVJEDODZBE PRESUDA VOZAčI

NEDAVNO OBJAVLJENO