Perutnina preuzima poznatu tvrtku iz našega kraja

Objavljeno, 21. lipnja 2024. Vijesti
# Foto: ARHIV / Perutnina Ptuj
AUTOR
Robert Mihaljević

Perutnina kupuje tvrtku sa sjevera Hrvatske koja posluje na području tri županije: Međimurske, Varaždinske i Koprivničko-križevačke.

Perutnina Ptuj-Pipo iz Čakovca preuzima tvrtku Toni iz Donjeg Kraljevca u Međimurju koja je u vlasništvu Antuna Marodija. Perutnina je dio međunarodne MHP grupacije iz Ukrajine, a glavna je djelatnost proizvodnja i prerada mesa peradi.

Toni obavlja djelatnost otkupa i veleprodaje kukuruza i pšenice koji su hrana za životinje. U sklopu otkupnih stanica Toni ima šest poljoprivrednih ljekarni u kojima prodaje poljoprivredna zaštitna sredstva i gnojivo svojim kooperantima. Na sjeveru Hrvatske, u tri županije, tržišni udjel mu je između 5 i 10 posto.

Perutnina je u Hrvatskoj druga na tržištu mesa peradi s udjelom između 10 i 20 posto. Vodeća u RH je grupa Vindija koja putem svojih tvrtki Koka i Vindon kontrolira gotovo polovicu proizvodnje i prodaje svježeg te prerađenog mesa peradi u RH.

Perutnina je druga na tržištu RH u kategoriji mesa peradi / Foto: ARHIV

Otkupljene žitarice Toni prodaje na veliko uglavnom velikim prehrambenim industrijama na teritoriju RH, koji to koriste kao hranu za životinje, između ostalih i Perutnini Ptuj. Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja odobrila je to preuzimanje.

Inače, čakovečka Perutnina Ptuj-Pipo lani je ostvarila 80 milijuna eura prihoda i 6 milijuna eura neto dobiti. Imaju više od 700 zaposlenih čija je prosječna neto plaća iznosila oko 880 eura.

S druge strane, tvrtka Toni iz Donjeg Kraljevca imala je 24 milijuna eura prihoda uz profit od 1,6 milijuna eura. Zapošljavala je blizu 30 ljudi koji su lani prosječno zarađivali oko 1530 eura neto mjesečno.


Tagovi: DONJI KRALJEVEC MESO PERADI PERUTNINA PREUZIMANJE TONI

NEDAVNO OBJAVLJENO