Pekari ostvarili triput veću dobit! Lijepo su digli cijene…

Objavljeno, 17. listopada 2023. Vijesti
# Foto: ILUSTRACIJA / ARHIVA / Fotografija nema baš nikakve veze s tekstom i samo je ilustrativna
AUTOR
Robert Mihaljević

Pekarska industrija u Hrvatskoj snažno je rasla u protekloj godini, očito na krilima inflacije i drastičnog dizanja cijena.

Ukupni prihodi poduzetnika čija je pretežna djelatnost proizvodnja kruha, peciva i kolača lani su iznosili 5,9 milijardi kuna, što je povećanje za 23,2 posto u odnosu na prethodnu poslovnu godinu.

Neto dobit im je čak triput veća: dok su predlani ukupno zaradili 27 milijuna kuna, lanjski im je profit iznosio čak 87 milijuna kuna, otkrivaju novi podaci Financijske agencije.

Robin (ni)je četvrti

Mlinar je najveći u branši s prihodom od 908 milijuna kuna te 8,3 milijuna kuna čiste dobiti. Uvjerljivo najveću dobit imala je lani zagrebačka Pekara Dubravica, oko 26,5 milijuna kuna, i to uz ostvarene prihode od 188 milijuna kuna.

Pekara Dubravica je šesta po veličini u pekarskoj branši. Mlinar je prvi, Pan pek drugi (347 milijuna kuna prihoda), vinkovački Pekar Tomo treći (292), Pekar d.o.o. Vinkovci četvrti (239), a Klara peta (194 milijuna kuna prihoda).

Mlinarova pekarnica i dućan u središtu Koprivnice / Foto: Danica.hr

Fina pogrešno na četvrto mjesto stavlja križevačku tvrtku Robin koja ima pekarstvo, ali njezina primarna i najveća djelatnost je trgovina. Robin je s ukupnim lanjskim prihodom od 195 milijuna kuna završio četvrti u toj analizi (ispred Klare), ali većina tog prihoda dolazi iz dućana, a ne od prodaje kruha i peciva.

Novi podaci kretanja maloprodajnih cijena otkrivaju, primjerice, kako je kilogram pšeničnog bijelog brašna u kolovozu ove godine stajao u prosjeku 0,74 eura, odnosno u dlaku isto kao i prije godinu dana, u rujnu lani.

Kruh osjetno skuplji

No, zato je kruh od bijelog pšeničnog brašna skuplji za 11 posto nego lani u rujnu te danas u prosjeku stoji 1,41 euro. Pecivo je pak u istom razdoblju poskupjelo za 9,5 posto i danas cijena iznosi 0,46 eura.

A što pak reći za štrucu polubijelog kruha: u rujnu lani stajao je 1,12 eura, a u kolovozu ove godine u prosjeku 1,26 eura. To je povećanje od 12,5 posto, unatoč nižim cijenama pšenice i otprilike istim cijenama brašna.

Kad je o pekarsko-slastičarskim proizvodima riječ, skuplja je i kafna: lani je stajala u prosjeku 0,65 eura, a u kolovozu ove godine 0,68 eura. To je povećanje cijene od 4,6 posto.


Tagovi: 2022 DOBIT FINA KLARA MLINAR PEKARA DUBRAVICA PEKARI PRIHODI ROBIN

NEDAVNO OBJAVLJENO