Pavao Vujnovac danas postao gazda Fortenove

Objavljeno, 29. prosinca 2022. Vijesti
# Foto: DANICA.HR / Pavao Vujnovac, hrvatski pliski kralj
AUTOR
Robert Mihaljević

Tvrtka koju je Sberbank navodno prodao kontroverznom arapskom investitoru ima oko 42 posto udjela u Fortenovi, ali neće imati nikakva glasačka prava u kompaniji!

Da tvrtka SBK ART koja je vlasnica najvećeg udjela u Fortenovi nema nikakvih glasačkih prava, doznao je Večernji u četvrtak. SBK je na zahtjev Hrvatske obuhvaćena najnovijim europskim paketom sankcija te je nizozemski sud odlučio kako njezini glasovi moraju biti zamrznuti.

Današnja odluka nizozemskog suda temelji se na novom tumačenju funkcioniranja sankcija koje je Europska komisija donijela početkom prosinca. Ta je odluka širom otvorila vrata da Fortenovom potpuno zagospodari hrvatski plinski kralj Pavao Vujnovac.

Pod sankcijama je sada, naime, oko 50 posto vlasničkog udjela u Fortenovi – Sberbankovih 42 posto plus još oko 7,3 posto koje drži ruska VTB banka. Tvrtka Open Pass registrirana na Malti iza koje stoje Vujnovac i partneri drži ukupno 27,52 posto vlasništva Fortenove.

To, drugim riječima, znači kako Vujnovac sad ima većinu na skupštini Fortenove jer se na njoj može pojaviti samo oko 50 posto glasova koji nisu pod sankcijama. Od tih 50 posto, Vujnovac izravno kontrolira većinu glasova, odnosno više od polovice.

U tom svjetlu navodno treba gledati i na Vujnovčevu odluku da proda Pevex jer se već mjesecima priča kako prikuplja kapital za ovladavanje Fortenovom, koje planira provesti u suradnji s dijelom mirovinskih fondova i moguće još nekim državnim tvrtkama.

Sad je otvoren put za odluku o dokapitalizaciji Fortenove kojom bi se u tvrtku ‘upumpao’ svjež novac za otplatu velikih obveza, a dokapitalizacijom bi kompanija prešla u ruke domaćega kapitala. No, hoće li se to doista i dogoditi, valja pričekati skupštinu Fortenove koja će se održati ovih dana.


Tagovi: FORTENOVA PAVAO VUJNOVAC SBERBANK SBK ART

NEDAVNO OBJAVLJENO