KREDITE MORAJU VRATITI

Pakao supružnika: zadužili se kod lihvara pa oboljeli zbog prijetnji utjerivača dugova

Objavljeno, 03. kolovoza 2019. Vijesti
# Foto: ILUSTRACIJA
AUTOR
Redakcijski tekst

Bivši supružnici Nada i Mijo iz Đurđevca morat će Mariji iz okolice Bjelovara platiti oko 55.000 kuna i kamate jer se Marija na svoje ime zadužila kod banaka te im predala taj novac.

Nepravomoćna je to presuda Općinskog suda u Koprivnici, a priča je kontroverzna jer se u njoj pojavljuju i neka poznata imena iz podravskoga krim-miljea, i to kao utjerivači dugova.

Marija je na sudu svjedočila kako je prije desetak godina podignula tri kredita u ukupnom iznosu od 69.000 kuna te ih predala Đurđevčanki Nadi za njezine osobne potrebe. Ona se pak obvezala da će joj redovito otplaćivati rate, ali to nije učinila.

“Od dana podizanja kredita ukupno sam s kamatama otplatila već više od 100.000 kuna”, požalila se tužiteljica Marija.

Oboljeli od svega

Nada je priznala tek dio obveza tvrdeći da je Marija svaki put uzela dio kredita te joj nije predavala sav novac. Osim toga, ispričala je Nada, usljed prijetnji utjerivača dugova oboljela je, kao i njezino malodobno dijete.

“U večernjim satima Marijin zet znao mi je dolaziti na vrata, lupati i tražiti novac. Po dogovoru s njim ostavljala sam vrećicu s novcem ispod lončanice u dvorištu, a on je i dalje dolazio po novac bez javljanja. Na to sam pristala radi sina koji je sve ovo preživljavao: vike, uvrede, prijetnje. Posljedice pretrpljenog straha su vidljive na djetetu”, žalila se Nada.

Kaže kako ne bježi od svojih obveza i čim bude u mogućnosti počet će dalje plaćati rate. Zasad to nije u mogućnosti. Uzdržava majku koja ima 90 godina i sina, a nema nikakvih prihoda.

Mijo iz Đurđevca otkriva kako već godinama ne živi ni u izvanbračnoj zajednici s Nadom. Do podizanja tih kredita nije znao ništa sve do jeseni 2008. godine kad ga je o tome obavijestila tužiteljica Marija.

“Marija je vezano uz vraćanje kredita angažirala svog zeta Ivana, njegovu suprugu Ankicu, a kasnije i drugog zeta Romea. Ivan mi je govorio da će me progutati noć, pri čemu je naglasio da me neće ni taknuti osobno, ali je pripadnik struktura koje će to učiniti. U kontekstu prijetnji spominjali su i našeg sina”, ispričao je Mijo.

U takvoj teškoj situaciji, suočen s ozbiljnim prijetnjama, kod javnog bilježnika je dao izjavu da je primio novac od tužiteljice Marije premda u vrijeme podizanja tih kredita Mariju nije ni poznavao.

Kriminalni krugovi

Da bi izbjegao prijetnje, nekoliko mjeseci je obavljao uplatu za sva tri kredita u poslovnici Erste banke u Đurđevcu. Doveden je u zabludu da postoje brojni nalozi prema ostalim vjerovnicima.

Tužiteljica Marija je od Nade dobila na ruke 11.000 kuna, što je konstatirano u Mijinoj ranijoj izjavi ovjerenoj kod javnog bilježnika. Kredit kod Erste banke je riješen u cijelosti, a zbog ove situacije, žali se Mijo, i sam je obolio.

Bez obzira što više ne žive zajedno i što su se žalili na ozbiljne prijetnje, od kojih neke dolaze i iz kriminalnih krugova, Općinski sud je presudio da Nada i Mijo moraju Mariji vratiti 55.000 kuna sa zateznim kamatama.

Postane li presuda pravomoćna, ukupni troškovi bivših đurđevačkih supružnika u tom procesu mogli bi iznositi i gotovo 100.000 kuna.


Tagovi: LIHVARSKI KREDITI PRESUDA PRIJETNJE

NEDAVNO OBJAVLJENO