SMRT ZBOG VANJSKIH OZLJEDA

Padovi, prometne nesreće, suicidi: evo gdje najviše ljudi smrtno stradava od toga

Objavljeno, 22. srpnja 2019. Zdravlje
# Foto: ILUSTRACIJA / Fotografija nema veze s tekstom
AUTOR
Robert Mihaljević

Stopa smrtnosti od različitih ozljeda (padovi, prometne, suicidi, nasilje) najviša je na području Virovitice, Like, Vukovara i Koprivnice, pokazuju novi podaci Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Koprivničko-križevačka županija plasirala se toliko visoko na toj neslavnoj ljestvici prije svega zbog broja samoubojstava. Prema podacima HZJZ-a, tijekom 2017. upravo je u toj županiji bila najveća stopa suicida u državi i iznosila je čak 31,4 na stotinu tisuća stanovnika.

Na drugom i trećem mjestu po samoubojstvima bili su Zagorje i bjelovarski kraj. Najmanje suicida pak zabilježeno je na području Splita, Slavonskog Broda i Požege.

Kad je riječ o pogibiji zbog padova, najviše je smrtno stradalih bilo na području Vukovara, Rijeke i Virovitice. Najmanje pogibija od padova zabilježeno je pak u Zagrebu, Šibeniku i Dubrovniku.

Najviša smrtnost kao posljedica prometnih nesreća bilježi se u Virovitici, Vukovaru i Dubrovniku, a najmanja na području Zagreba, Siska i Varaždina.

“Ozljede su jedan od glavnih javnozdravstvenih problema jer su one, prije svega, vodeći uzrok smrti u djece i mladih osoba. Tijekom 2017. godine vodeći su uzrok smrti u muškaraca do 49 godina, a u žena od 10 do 29 godina starosti”, upozoravaju u Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo.

U istraživanju se ističe kako su “vodeći vanjski uzroci smrti od ozljeda preklani bili padovi (27 posto), samoubojstva (24 posto) i prometne nesreće (15 posto), a zatim slijede otrovanja (četiri posto) i gušenja (tri posto)”.

HZJZ upozorava kako djeca i mladi do 19 godina te mlađe osobe do 39 godina starosti najviše umiru zbog prometnih nesreća. Osobe srednje dobi (40-64 godine) umiru najviše zbog samoubojstava, dok je u starijih osoba (65 i više godina) pad vodeći vanjski uzrok smrti.

Istraživanje HZJZ-a o smrtnosti od ozljeda možete preuzeti ovdje:


Tagovi: OZLJEDE SMRTNOST

NEDAVNO OBJAVLJENO