PODACI PORTALA MOJPOSAO

Pad oglasa za posao u Hrvatskoj, raste ponuda poslova u inozemstvu

Objavljeno, 15. srpnja 2020. Vijesti
# Foto: POSAO.HR / ILUSTRACIJA
AUTOR
Redakcijski tekst

U prvih šest mjeseci ove godine drastično je smanjen broj oglasa kojima poslodavci traže radnike, a strahuje se kako će do kraja godine situacija biti još gora.

Prema podacima portala MojPosao, od siječnja do kraja lipnja na tom je portalu objavljeno blizu 30.000 oglasa za posao, što je gotovo 30 posto manje nego u istom razdoblju lani.

“Do konca godine potražnja za radom mogla bi doživjeti pad od 37 posto u odnosu na prošlu godinu. No, ako turistička sezona značajno podbaci i ne ispuni ni minimalna očekivanja, cjelogodišnji pad mogao bi bit i veći od 50 posto”, strahuje portala MojPosao Igor Žonja.

U odnosu na prvu polovicu lani, najveći pad potražnje za radnicima zabilježen je u primorskim županijama te Zagrebu i okolici. Najmanji pad u broju oglasa za posao zabiljžen je u Požeško-slavonskoj i Međimurskoj županiji.

Ipak, jedna kategorija oglasa bilježi rast u odnosu na prvo polugodište prošle godine. Riječ je o oglasima za poslove u inozemstvu kojih je oko deset posto više nego lani.

Prema aktualnim oglasima portala, strane tvrtke najviše traže zanimanja vezana uz građevinarstvo i instalacije. Tako smo pronašli nekoliko desetaka oglasa za posao zavarivača, električara, vodoinstalatera i fasadera diljem Europske unije.

Rjeđi su oglasi za njegovateljicu, spremačicu, kuhara i konobara. S obzirom da korona kriza trese cijeli svijet, posla će sigurno biti sve manje.


Tagovi: MOJPOSAO OGLASI POSAO

NEDAVNO OBJAVLJENO