Pacijentici slomili nogu dok su je sanitetom vozili na pregled u bolnicu

Objavljeno, 28. studenoga 2022. Vijesti
# Foto: DANICA.HR / ILUSTRACIJA
AUTOR
Redakcijski tekst

Županijski Dom zdravlja u Koprivnici obitelji preminule pacijentice mora isplatiti 25.500 kuna odštete jer je u sanitetskom vozilu pala i slomila gležanj.

Gospođu koja je u međuvremenu preminula bili su prevozili sanitetom s područja Križevaca u koprivničku bolnicu na pregled internisti zbog “narušenog zdravstvenog stanja i teške nepokretnosti uslijed četiri moždana udara”.

Po nju je u selo u okolici Križevaca došlo vozilo saniteta Doma zdravlja, samo s vozačem. Kad su vozač i suprug pacijenticu smještali u poseban stolac unutar vozila, ona je pala i “došlo je do puknuća gležnja lijeve noge, što vozač nije odmah utvrdio, već ju je u takvom stanju s bolovima vozio na pregled u bolnicu”.

Prilikom pregleda u bolnici “nije utvrđena povreda noge, već je i dalje u takvom stanju s velikim bolovima vraćena kući i tek što se zbog ozljede nije mogla micati, za dva dana je opet vraćena u bolnicu radi operativnog zahvata zbog bimaleolarnog prijeloma lijeve potkoljenice sa subluksacijom u TC zglobu”.

Svjedočio i vještak

U bolnici je ostala šest dana. U protekle dvije godina pacijentica je pokušala mirnim putem postići nagodbu s Domom zdravlja, ali oni na to nisu pristali. Kako je gospođa u međuvremenu preminula, postupak je preuzeo njezin suprug.

On je na sudu ispričao kako je do pada “došlo u trenutku kada su je posjedali na stolac u sanitetskom vozilu, te ju posjeli, a ona je sa stolca pala na pod, pri čemu je njena lijeva noga bila pod njom u trenutku pada”. Vozač saniteta tvrdio je pak kako je pala prilikom ulaska u sanitet, a drugi put dok je sjedala u stolac.

Sudski vještak zaključio je kako je gospođa u trenutku nezgode “bila samostalno aktivno izrazito otežano pokretna uslijed ranije narušenog zdravstvenog stanja, a uz to je bila prekomjerne težine, pa je posve vjerodostojno kako je prijelom nožnog zgloba nastao prilikom smještaja pacijentice u sanitetsko vozilo”.

Sud je u ponedjeljak mužu preminule pacijentice dosudio odštetu, a Dom zdravlja na nju se može žaliti, što je već jednom i učinio jer je ovo druga, ponovljena nepravomoćna presuda u tom slučaju. Županijski sud, naime, prvu je bio ukinuo i predmet vratio na novi postupak.


Tagovi: BOLNICA DOM ZDRAVLJA KRIžEVCI ODšTETA PACIJENTICA SANITET SLOMLJENA NOGA

NEDAVNO OBJAVLJENO