NAJVEĆE DOSUĐENE ODŠTETE

Pacijentica zbog anestezije ostala nepokretna, dosuđen joj rekordan iznos

Objavljeno, 18. kolovoza 2019. Zdravlje
# Foto: OPĆA BOLNICA / Operacija u koprivničkoj bolnici / Fotografija je ilustrativna i nema nikakve veze s tekstom
AUTOR
Redakcijski tekst

Pacijenti su tijekom operacija u hrvatskim bolnicama ostajali nepokretni, gubili su udove, umirali. Mediji su prepuni presuda zbog liječničkih pogrešaka i odšteta koje su dosuđene.

Polsovni tjednik Lider izvukao je iz arhiva deset najvećih dosuđenih odšteta protiv bolnica i liječnika o kojima su mediji pisali.

Tako je rekordna odšteta od čak 5,6 milijuna kuna “dosuđena pacijentici koja je uoči rutinske operacije u KBC-u Rijeka zbog pogrešnog uvođenja u anesteziju ostala potpuno nepokretna”.

Obitelji dječaka koji se u zagrebačkoj Kliničkoj bolnici Merkur prilikom rođenja skoro ugušio pa dobio teška oštećenja mozga s cerebralnom paralizom bit će isplaćeno 3,7 milijuna kuna. Valja naglasiti kako je taj porođaj obavio privatni liječnik koji nije imao ugovor s Merkurom.

Dva milijuna kuna dobio je Miroslav Maškarin koji je bio na operaciji slijepog crijeva, također u KBC-u Rijeka. Njemu je zbog liječničkog nemara amputirana lijeva noga ispod koljena. Sudilo se i liječniku, ali slučaj je nakon više ponovljenih postupaka otišao u zastaru.

Maškarinu je prvom nepravomoćnom presudom bilo dosuđeno čak šest milijuna kuna, odnosno najviše u povijesti u hrvatskom zdravstvenom sustavu. No, nakon žalbe bolnice taj je iznos drastično smanjen pa je pravomoćnom presudom pacijent dobio tek trećinu prvotne odštete.

Deset najvećih odšteta protiv hrvatskih bolnica možete vidjeti na portalu Lidera.


Tagovi: BOLNICA ODšTETE PACIJENTI

NEDAVNO OBJAVLJENO