OPASNA SPIRALA INFLACIJE

Ovome nema kraja: najveća cijena pšenice ikad u Hrvatskoj!

Objavljeno, 12. siječnja 2022. Financijer
# Foto: DANICA.HR / ARHIV / Otkup pšenice u Podravki
AUTOR
Redakcijski tekst

Cijene žitarica i uljarica nastavljaju snažno rasti i u ovoj godini, pokazuju tjedni podaci tržišnog cjenovnog sustava Ministarstva poljoprivrede.

Prema tim podacima, prosječna veleprodajna cijena kilograma pšenice iznosila je prvog tjedna ove godine čak 2,07 kuna, što je oko 66 posto više nego prvog tjedna prošle godine. Otkupna cijena pak u jednom je času bila dosegnula i 2,15 kuna za kilogram, što je najveća cijena ikad!

Usporedbe radi, u proteklih desetak godina najniža veleprodajna cijena kilograma pšenice u prvom tjednu godine bila je početkom siječnja 2017. i iznosila je 1,10 kuna. Do danas se, dakle, udvostručila.

Prosječna veleprodajna cijena kilograma kukuruza bila je 1,85 kuna, što je oko 52 posto više u odnosu na isto razdoblje lani

Glatko brašno tip 550, primjerice, u prosjeku je prvog tjedna 2022. godine stajalo 2,96 kuna (veleprodaja), što je oko 26 posto više u odnosu na isti tjedan početkom prošle godine.

Rastu i cijene stočne hrane, pa se može očekivati novo povećanje cijena mesa idućih mjeseci. U svakom slučaju, spirala inflacije je pred nema i pitanje je gdje joj je kraj.


Tagovi: CIJENA NAJVEćA PšENICA žITARICE

NEDAVNO OBJAVLJENO