PROSVJETARI I KONOBARI

Ovog časa u županiji otvoreno 200 radnih mjesta, evo najtraženijih zanimanja

Objavljeno, 10. listopada 2019. Vijesti
# Foto: ILUSTRACIJA / DANICA.HR / Fotografija nema nikakve veze s tekstom
AUTOR
Redakcijski tekst

Ovog časa na području Koprivničko-križevačke županije nedostaje 200-tinjak radnika različitog profila, najnoviji su podaci Hrvatskog zavoda za zapošljavanje (HZZ).

S obzirom na današnji štrajk u osnovnim i srednjim školama, posebno je zanimljivo da su najtraženiji učitelji, nastavnici i predavači na višim i visokim obrazovnim ustanovama.

U HZZ-u navode kako u županiji nedostaje najmanje 30 učitelja i nastavnika u osnovnim i srednjim školama. Posebno je kritično u selima, gdje u pojedinim školama fali više prosvjetnoga kadra.

Čak pet učitelja, primjerice, traži škola u Svetom Ivanu Žabnu kod Križevaca, a po tri škole u Svetom Petru Orehovcu i Ferdinandovcu.

Terenski anketari

Na vrhu liste najtraženijih zanimanja svakako su konobarice i konobari, kojih se traži gotovo 20, potom kuharice i kuhari (desetak), čistačice (deset) i prodavačice (osam).

Manjak djelatnika u građevinarstvu već je kroničan: križevačka tvrtka Radnik ovog časa, primjerice, traži po pet tesara i zidara. Zapošljavaju i druge poznate tvrtke: Komunalne usluge Đurđevac, KTC, Facies drvo, Nova natura…

Među najzanimljivijim je natječajima onaj zagrebačke agencije za istraživanja javnog mišljenja Ipsos, koja traži čak šest terenskih anketara: po dva iz Koprivnice, Križevaca i Đurđevca. Rok za prijavu je 9. studenoga.

Zaključak? Većina slobodnih radnih mjesta odnosi se na slabije plaćena zanimanja, pa je i interes za njima očekivano malen. Taj se proces dogodio nakon otvaranja granica i vala odlazaka u inozemstvo.


Tagovi: KONOBARI PROSVJETARI RADNA MJESTA

NEDAVNO OBJAVLJENO