NAJMANJE ZARAŽENIH U ISTRI

Ovo je stopa smrtnosti u Hrvatskoj od Covida, muškarci mnogo ugroženiji

Objavljeno, 09. rujna 2021. Vijesti
# Foto: HRT screenshot / ILUSTRACIJA / Fotografija nema nikakve veze s tekstom
AUTOR
Redakcijski tekst

Od početka epidemije virusa Sars-Cov-2 lani u ožujku do danas u Hrvatskoj je umrlo 2,2 posto osoba potvrđeno zaraženih koronavirusom, ali taj postotak je sigurno i niži jer su mnogi zaraženi ostali ispod radara, odnosno nisu evidentirani.

Pokazuje to najnovija analiza Centra za longitudinalne populacijske studije (CLPS) objavljena u četvrtak, a u kojoj navode kako izračuni pokazuju da je epidemija puno opasnija za starije nego mlađe generacije, a stopa smrtnosti kod muškaraca veća je nego kod žena.

Od posljedica zaraze koronavirusom, tako, preminuo je svaki drugi muškarac stariji od 90 godina, ali tek svaka peta žena. U dobi od 40 do 49 godina umrlo je 0,20 posto potvrđeno zaraženih muškaraca i 0,15 posto žena. Upravo u toj dobnoj skupini najviše je zaraženih.

Kad je riječ o dobi između 50 i 59 godina, od Covida je preminulo 1,18 posto muškaraca i 0,38 posto žena. No, svi ti postoci u stvarnosti bi trebali biti dosta niži zbog neregistriranih slučajeva zaraze.

Najviše zaraženih stanovnika (%)

MEĐIMURJE13,70
VARAŽDINSKA13,49
PRIMORSKO-GORANSKA12,10
SPLITSKO-DALMATINSKA11,24
ŠIBENSKO-KNINSKA10,81

Najmanje zaraženih stanovnika (%)

ISTARSKA ŽUPANIJA3,58
POŽEŠKO-SLAVONSKA6,14
VIROVITIČKO-PODRAVSKA6,52
VUKOVARSKO-SRIJEMSKA7,58
BJELOVARSKO-BILOGORSKA7,69

U Hrvatskoj se, prema podacima koje objavljuje Hrvatski zavod za javno zdravstvo, koronavirusom dosad zarazilo 9,39 posto ukupnog stanovništva. Najviše zaraženih stanovnika imaju Međimurje (13,7 posto), Varaždin (13,5) i Rijeka (12), a najmanje Istra (3,58 posto), Požeško-slavonska (6,14) i Virovitičko-podravska županija (6,52 posto).

Koprivničko-križevačka županija na današnji dan (9. srpnja) je na 7,92 posto zaraženih stanovnika, a Bjelovarsko-bilogorska na 7,69 posto svih žitelja.

“Ovi brojevi udjela osoba koje su se zarazile zasigurno su podcijenjeni. Vjerojatni razlozi za to su nepotpuni obuhvat asimptomatskih slučajeva, nemogućnost testiranja svih osoba sa simptomima, neuključivanje rezultata testiranja iz privatnih laboratorija, brzih antigenskih testova i drugo”, navode u CLPS-u.


Tagovi: COVID STOPA SMRTNOSTI

NEDAVNO OBJAVLJENO