KAŽU DA JE TEŽAK MILIJARDU EURA

Upoznajte najbogatijeg hrvatskog dioničara i najdugovječnijeg menadžera

Objavljeno, 21. lipnja 2019. Naše priče
# Foto: ZAGREBAČKA BURZA (ILUSTRACIJA)
AUTOR
Robert Mihaljević

Top ljestvice najbogatijih hrvatskih dioničara redovito u širokom luku zaobilaze čovjeka čije bogatstvo danas, prema nekim grubim procjenama, iznosi čak milijardu eura.

Tjednik Globus tako je u novom broju najbogatijim čovjekom proglasio čileanskog biznismena bračkih korijena Davora Luksica, koji upravlja luksuznim hotelima od Poreča od Dubrovnika. Drugi je većinski vlasnik Atlantica Emil Tedeschi, treći Francuz Emanuel Besnier čiji je Lactalis vlasnik našeg Dukata, a četvrti Ante Vlahović, gazda rovinjske Adris grupe u kojoj više nema tvornice duhana.

Pogled na poslovne brojke koje isporučuje jedan osebujni i po svemu fascinantni biznismen sa sjevera otkrit će vam da je on ovog časa prema dioničkom kapitalu kojeg posjeduje vjerojatno najbogatiji Hrvat. Riječ je o vlasniku varaždinske grupe Vindija Dragutinu Drku koji u toj kompaniji posjeduje čak 96 posto dionica.

Imaju samo sedam dioničara

No, dionice Vindije, ali i Koke, ne kotiraju na burzi pa je teško procijeniti koliko ta varaždinska grupa doista vrijedi. Jedan financijski analitičar kojeg smo ovih dana zamolili da nam barem ugrubo procijeni vrijednost kompanije koja je lani ostvarila blizu 4,5 milijarde kuna prihoda upozorava kako to nije jednostavan posao.

-Ako su brojke iz financijskih izvještaja koji su objavljeni na FINA-i doista vjerodostojne, moglo bi se ugrubo reći da poslovni sustav Vindija sa svim svojim sastavnicama danas vrijedi između pet i sedam milijardi kuna. No, ponavljam, to je doista samo gruba procjena – tumači iskusni analitičar.

Ne isključuje mogućnost i da Vindija vrijedi više, ali upozorava kako se to nikako ne može zaključivati samo iz ukupnih godišnjih prihoda i dobiti. Optimistična procjena, doduše, veli kako je varaždinski poslovni sustav bliži vrijednosti od milijardu eura, nego pet milijardi kuna.

Dragutin Drk, gazda Vindije

Prema podacima poslovnog tjednika Lider i FINA-e, varaždinska Vindija s oko 2,87 milijardi kuna lanjskog prihoda najveća je prehrambena kompanija u Hrvatskoj i 22. na ukupnoj ljestvici. U njezinu sustavu posluje desetak drugih tvrtki iz regije, prije svega Srbije i BiH. Vindija je vlasnik Vindona, ali i varaždinske Koke čije se poslovanje vodi odvojeno. Koka je lani ostvarila oko 1,3 milijarde kuna prihoda.

Sustav kojim upravlja najdugovječniji hrvatski menadžer Dragutin Drk, danas vitalan 82-godišnjak, zapošljava oko 4200 radnika i ostvaruje oko 4,5 milijarde kuna godišnjeg prometa. Zanimljivo je primijetiti kako Vindija ima samo sedam dioničara: uz Drka koji kontrolira 96 posto dionica, tu su Matej Strelar, Delimir Dorušić, Julio Kamenić, Ivan Horvatić, Ljiljana Magdalenić i Stanko Ožvatić.

Predviđali im teška vremena

Vjerojatno najbogatiji dioničar u Hrvatskoj na čelu je varaždinske mljekarske industrije još od 1965. godine. Dakle, pune 54 godine uspješno kormilari kompanijom koja ima ozbiljnu konkurenciju na tržištu i kojoj su predviđali teška vremena nakon što je francuski Lactalis preuzeo Dukat, a Hrvatska ušla u EU.

Dogodilo se suprotno – Vindijini prihodi i dobit i dalje rastu, a s njima i radničke plaće koje su bile među najnižima u branši. Prodaja im je lani skočila za 3,5 posto, a dobit prije oporezivanja za 14 posto. Zato su na ljestvici najvećih hrvatskih kompanija otprilike na istome mjestu kao i godinu ranije.

A to je, mora se priznati, u mljekarskom biznisu i s konkurencijom iz cijele Europske unije doista veliki uspjeh.


Tagovi: DRAGUTIN DRK NAJBOGATIJI MENADžER VINDIJA

NEDAVNO OBJAVLJENO