ZABRINJAVAJUĆI PODACI

Ovo je kraj s uvjerljivo najviše djece invalida u Hrvatskoj. Nitko ne zna zašto

Objavljeno, 20. lipnja 2019. Zdravlje
# Foto: Robert Mihaljević (ILUSTRACIJA)
AUTOR
Robert Mihaljević

Čak 11 posto djece i mladih iz Koprivničko-križevačke županije u dobi do 19 godina ima određeni stupanj tjelesne ili mentalne invalidnosti i po tom pokazatelju ta je županija uvjerljivo najgora u Hrvatskoj.

Otkrivaju to podaci Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo koji je analizirao osobe s invaliditetom po županijama te ih raščlanjivao po dobnim skupinama i uzrocima invalidnosti. Usporedbe radi, u virovitičkome, dubrovačkom i slavonskobrodskom kraju postotak invalidnosti u toj dobnoj skupini kreće se oko tri posto.

Zagorje u hrvatskom vrhu

Najviše osoba s invaliditetom u odnosu na broj stanovnika – oko 15 posto – ima Krapinsko-zagorska županija. Tamo je ukupno čak 18.800 invalidnih osoba. Na drugome je mjestu Koprivničko-križevačka županija s 14 posto. Najmanje invalida živi u Istri (6,3 posto), Dubrovniku (6,8) i Rijeci (sedam posto). Hrvatski je prosjek 12,4 posto.

U Koprivničko-križevačkoj županiji u svibnju ove godine živjelo je 15.300 osoba s invaliditetom, a najveći broj invalida, oko 44 posto, u dobi je iznad 65 godina starosti. No, čak 16 posto, odnosno oko 2400 osoba, otpada na dob do 19 godina starosti, a hrvatski je prosjek devet posto.

Podatak je to koji treba zabrinuti struku, posebno javnozdravstvene radnike. Zasad nema baš niti jedne ozbiljne studije i istraživanja koji bi dali odgovor na pitanje zbog čega je to tako. I kako se nositi s tim golemim problemom.

Invalidi II. svjetskog rata

Zagorje i Podravina specifični su po još jednom pokazatelju: udjelu mentalnih oboljenja u invalidnosti po kojem su također u neslavnom hrvatskom vrhu. Više od 26 posto svih invalidnih osoba u krapinskom kraju spada u skupinu onih s organskim duševnim poremećajima, a sličan je postotak – oko 25 posto – u podravsko-prigorskom kraju.

Zanimljiv je podatak kako je u Koprivničko-križevačkoj županiji otprilike isti postotak stopostotnih ratnih vojnih invalida iz Domovinskog rata i II. svjetskog rata. Prvih ima ukupno devet, a drugih tek jedan manje.


Tagovi: DJECA INVALIDI JAVNO ZDRAVSTVO

NEDAVNO OBJAVLJENO