I ONDA SE ČUDE KAD IM ODLAZE

Ovo je Hrvatska: radnice trgovačkog lanca zarađuju 2950 kuna mjesečno

Objavljeno, 21. lipnja 2019. Financijer
# Foto: RADNIČKA FRONTA (grafiti na trgovini Boso u Slavoniji)
AUTOR
Robert Mihaljević

Sada je i službeno: vinkovački trgovački lanac Boso svojim radnicima isplaćuje najniže plaće u toj branši u Hrvatskoj. Prosječna neto plaća, prema podacima FINA-e, lani je iznosila 2952 kune i bila je tek za tri kune veća nego preklani.

Riječ je o zajamčenom državnom minimalcu koji od ove godine iznosi 3750 kuna bruto, odnosno u prosjeku oko 3000 kuna neto. Inače, tvrtka Boso prije par godina dospjela je u središte skandala nakon što je otpuštena radnica progovorila o uvjetima u kojima rade i mobbingu koji doživljavaju. Inspekcija je, primjerice, ustanovila kako su radnice imale i do 180 neplaćenih prekovremenih sati mjesečno.

Osim toga, radnice koje rade za minimalac požalile su se i kako najmanje 700 kuna moraju potrošiti u Bosinim dućanima. List 24 sata objavio je pak kako su radnice prisiljene gazdi Bosiljku Staniću redovno prati njegov službeni mercedes.

Ni Konzum ne briljira

Tvrtka Boso lani je zato ostvarila oko 640 milijuna kuna prihoda i gotovo 18 milijuna kuna dobiti prije oporezivanja. S obzirom na minimalac koji isplaćuje nesretnim radnicima, može se komotno reći da je dobit ostvarena izravno na štetu zaposlenih u dućanima.

Ni drugi manji lokalni i regionalni trgovački lanci ne mogu se pohvaliti većim plaćama. Đurđevačka Sloga podravska trgovina, primjerice, prema poslovnim podacima za 2017. godinu radnicima je isplaćivala prosječnu bruto plaću od oko 4000 kuna, što je u prosjeku otprilike 3000 kuna neto po radniku.

Mizerija od primanja je u i kutinskom lancu Lonia u kojem radnici dobivaju oko 3590 kuna. Čakovečki METSS, za kojeg se već mjesecima spekulira da bi želio preuzeti Slogu podravsku trgovinu, lani je radnicima isplaćivao prosječnu neto plaću od 3790 kuna. Ta je plaća pak oko 13 posto veća nego godinu ranije.

Ni Konzum, najveći hrvatski trgovački lanac u kojem radi oko 9400 ljudi (oko 1100 manje nego preklani), nema se čime pohvaliti. Njegova je prosječna neto plaća lani iznosila oko 4500 kuna. Nešto su bolji u križevačkom KTC-u s neto radničkom plaćom od 5200 kuna, otkrivaju podaci Financijske agencije.

Plaća u DM-u čak 10.000 kn

Uvjerljivo najviše plaće, ali i status, imaju zaposlenici lanca drogerija DM koji su prošle godine u prosjeku zarađivali oko 10.000 kuna neto. To je, usporedbe radi, otprilike dva i pol puta više nego u vinkovačkoj tvrtki Boso.

Lanac DM najbolje plaća svoje radnike / FOTO: dm

Na drugome je mjestu Lidl sa 7600 kuna neto; njihovi radnici, naime, imaju prosječnu neto plaću od tisuću eura. Metro cash˛& carry isplaćivao je lani oko 7570 kuna neto, Kaufland oko 6500 kuna, a Mueller otprilike 6180 kuna. Upravo je Mueller lani najviše podigao plaće svojim radnicima – dobili su prosječnu povišicu od čak 33 posto.

Najniže prosječne neto plaće (kn)

Boso, Vinkovci 2950

Sloga, Đurđevac 3000

Lonia, Kutina 3590

METSS, Čakovec 3790

Konzum, Zagreb 4500


Tagovi: BOSO DM KONZUM PLAćE TRGOVINE

NEDAVNO OBJAVLJENO