MJESEC DANA ISTRAŽNOG ZATVORA

Ovo je gazda kojeg sumnjiče da je sirotog Lalu godinama držao kao roba

Objavljeno, 07. srpnja 2021. Vijesti
# Foto: ČITATELJ / Valent Arki bio je šef mjesnog DVD-a u Erdovcu
AUTOR
Redakcijski tekst

Valent Arki (65) završio je mjesec dana u istražnom zatvoru nakon što je uhićen zbog sumnje da je sirotog Mladena (66) godinama iskorištavao za najteže fizičke poslove na svojem imanju kod Križevaca.

Džavno odvjetništvo ispitalo ga je u sklopu istrage, a istražitelji su razgovarali i s nesretnim Mladenom koji je donedavno radio i stanovao kod gazde Valenta u selu Erdovec.

“Postoji osnovana sumnja da je 65-godišnjak od 2002. do 11. lipnja ove godine u namjeri da oštećenika iskoristi za služenje i fizički rad, koristeći njegove teške obiteljske prilike i životne okolnosti, nakon što je prihvatio njegov poziv i došao na njegovo poljoprivredno gospodarstvo živjeti i raditi, lažno mu obećao da će mu kupiti zemljište i izgraditi kuću.

Valent Arki, kuća i pilana u Erdovcu kod Križevaca u kojem je kao rob bio Mladen zvan Lala
Imanje u Erdovcu na kojem je siroti Lala radio najteže poslove / Foto: DANICA.HR

Oštećenik je bez ikakve novčane naknade svakodnevno obavljao teške fizičke poslove na pilani i ostale fizičke poslove na gospodarstvu. Osnovano se sumnja da je osumnjičenik u više navrata fizički napadao oštećenika koji je u strahu od njega bespogovorno nastavljao obavljati sve fizičke poslove.

Osim toga, živio je u jednoj prostoriji izvan obiteljske kuće, bez pristupa kupaonici i bez osnovnih higijenskih uvjeta, a okrivljenik mu nikada nije ispunio dano obećanje”, kažu u Državnom odvjetništvu.

Inače, Mladen zvan Lala podrijetlom je iz Vojvodine, živio je sa suprugom u selu Lemeš Ravenski oko kilometar i pol udaljenom od Erdovca. Rastao se 80-ih. Radio je u bivšoj križevačkoj trgovačkoj tvrtki Borac, ali početkom 90-ih ostaje bez posla i primanja. Završava na ulici.

BIO JE SAV KRVAV

Gazda Valent, vlasnik pilane i poljoprivrednoga gospodarstva u Erdovcu, Lalu poziva k sebi na imanje. A onda se sredinom lipnja dogodio incident. Mladen je bio u selu Lemešu Ravenskom, obišao susjede koji su ispričali kako je bio sav krvav.

Tražio je bivšu suprugu i njezinu kći iz drugoga braka, ali nije ih bilo doma. Kad su se vratili, odmah su sjeli u automobil i otišli do Valentova imanja.

„Da, bio je krvav, istina je, imao je i podljeve ispod očiju. Uzeo je svoje papire i uplakanim glasom molio da ga vodimo otud. Posjeli smo ga u auto, a Valent i njegovi tjerali su nas iz dvorišta“, ispričala je Mladenova pokćerka koja živi u Zagrebu, a povremeno posjećuje majku u Lemešu.

Kuća u Lemešu Ravenskom u kojem živi Lalina bivša supruga
Kuća u Lemešu Ravenskom u kojem živi Lalina bivša supruga / Foto: Danica.hr

Danima je nakon toga samo spavao kod njih u kući. Bio je prestrašen i isrcpljen. O svemu su odmah obavijestili Centar za socijalnu skrb, a nekoliko dana kasnije stigla je i policija. Mladen je danas smješten u jednoj udomiteljskoj obitelji na području Koprivnice. Preporodio se, kaže hrabra pokćerka.

Policija je u kaznenoj prijavi tvrdila kako je Arki Mladena iskorištavao punih 28 godina, ali tužitelji su u nalogu za provođenje istrage, nakon ispitivanja svjedoka, zaključili kako je to razdoblje iznosilo 19 godina – od 2002. do danas. Dokaže li mu se krivnja, Arkiju prijeti do 10 godina zatvora.


Tagovi: ERDOVEC ISKORIšTAVAO LALA LEMEš RAVENSKI ROB UHIćEN VALENT ARKI

NEDAVNO OBJAVLJENO