DRASTIČAN RAST CIJENA OD LANI

OVO JE BRUTALNO Jagode skuplje 33%, jabuke 35%, a kivi čak 51%

Objavljeno, 10. srpnja 2020. Financijer
# Foto: DANICA.HR / ILUSTRACIJA / Nema veze s tekstom
AUTOR
Robert Mihaljević

Maloprodajne cijene voća u dućanima drastično su skočile u prvom tjednu srpnja u odnosu na isti srpanjski mjesec prošle godine.

Prema podacima tržišnog informacijskog sustava Ministarstva poljoprivrede koji svakodnevno prati kretanje cijena, došlo je do osjetnog rasta u odnosu na prošlu godinu.

Kilogram kivija, primjerice, početkom srpnja u hrvatskim je maloprodajnim centrima u prosjeku stajao oko 22 kune, što rast od čak 51 posto u odnosu na lanjski srpanj.

Jagode danas u dućanima u prosjeku stoje oko 34 kune i to je za trećinu skuplje nego lani u isto vrijeme. Marelice su oko 19 kuna (rast od 33 posto), jabuke jonagold oko deset (35 posto više), a naranče oko 11 kuna (21 posto).

Iz Ministarstva su ovih dana izvijestili i o veleprodajnim uvoznim cijenama pojedinih vrsta voća i povrća u lipnju.

Tako je veleprodajna cijena naranči iz Egipta u lipnju ove godine u odnosu na isti mjesec prošle bila viša za 55 posto. Limun iz Argentine skuplji je u uvozu za blizu sedam posto, a žute banane iz Ekvadora za oko 7,5 posto.

Cijena rajčice iz Sjeverne Makedonije u lipnju ove godine u usporedbi s cijenom iz lipnja prošle godine bila je viša za 32 posto, zaključuju u Ministarstvu poljoprivrede.


Tagovi: CIJENE JAGODE KIVI SKUPLJE

NEDAVNO OBJAVLJENO