ZA KILOGRAM I DO TISUĆU KUNA

Ovo je bez premca najseksi proljetna namirnica, neokrunjena kraljica koja oduzima dah

Objavljeno, 19. ožujka 2019. Zabavno
# Foto: Robert Mihaljević
AUTOR
Robert Mihaljević

Smrčak je neokrunjeni kralj našeg podneblja, zna to svatko malo bolje upućen u božansku aromu prve proljetne gljive. Nećemo pretjerati ako velimo da našeg ‘hrčka’, kako ga zovu u Podravini i Međimurju, mnogi kulinarski majstori cijene i više nego proslavljenog tartufa. O vrganju da se ne govori. Jer smrčak je jednostavno – mrak.

Da je taj izdanak podravskih livada i šuma doista kralj, otkriva i cijena po kojoj se prodaje: kilogram svježeg početkom sezone doseže i tisuću kuna, a sušenog kasnije i četverostruko više. Onaj tko se barem jednom u životu osladio ovom šumskom delicijom priređenom po pravilima struke mora priznati da je naš hrčak bez ikakve dvojbe jedna od najseksi sezonskih namirnica. Ili kako bi rekli ‘instagrameri’ – čisti foodporn.

Postoji stotine načina za pripremu smrčka. Kako god ga pripremali, sveto je pravilo da njegova aroma u jelu mora dominirati, ne smije biti ničim prigušena. I nemojte ga nikako blanširati prije pripreme, što amateri redovno rade. Vjerujte mojem iskustvu u pripremi i konzumiranju ove plemenite namirnice: kad je o smrčku riječ – manje je više. Termički ga, dakle, obrađujte tek onoliko koliko morate.

Ako ste pronašli ili nabavili smrčke, na kulinarskim portalima možete pronaći i more recepata. Manje ili više uspješnih. No, ako niste vični zahtjevnijem pripremanju hrane, evo vam jednog unikatnog recepta čiji rezultat jednostavno obožavam. Toliko je jednostavan da zapravo ne možete fulati, a ono što dobijete na tanjuru… E to se riječima ne da opisati.

Za pripremu treba vam par desetaka dekagrama smrčaka, domaća slanina, pola glavice običnog luka, svežanj mladog luka, papar, sol, malo mažurana i domaća svinjska mast. Ako nemate domaće masti, namirnice možete dinstati na maslu. Smrčke obvezno najprije dobro isperite u hladnoj vodi i očistite sitni pijesak koji to porozno tijelo zna ‘posaugati’. Slično pravilo vrijedi i kod čišćenja krakova hobotnice.

Prvo prodinstajte luk i male komadiće slanine, a potom ubacite narezane smrčke. Pripazite na sveto pravilo – aromu smrčka ničim ne smijete ‘ubiti’, što znači da drugih sastojaka mora biti tek toliko da upotpune okus ove fascinantne gljive. Važno pravilo je i da začine dodajete pred kraj. Jelo je brzo gotovo i idealan je dodatak pečenom komadu mesa po izboru. No, ja ga obožavam konzumirati solo. Komad domaćeg raženog kruga kojim s tanjura ‘pokupite’ saftni trag jela koje ste netom prije smazali u slast… Neke se stvari doista ne mogu kupiti novcem.


Tagovi: GLJIVA RECEPT SMRčAK

NEDAVNO OBJAVLJENO