Ovo bi doista mogla biti nikad neizvjesnija utrka za vladara Pantovčaka

Objavljeno, 02. lipnja 2019. Vijesti
# Foto: Facebook / Josip Krnić
AUTOR
Robert Mihaljević

Čini se kako će bivši premijer Zoran Milanović doista biti SDP-ov kandidat na predsjedničkim izborima. Prema neslužbenim informacijama koje s Iblerova trga ovih dana cure u medije, Tonino Picula najradije bi ostao europarlamentarac, a treća osoba koja se spominje – bivši predsjednik Ivo Josipović – nije realna opcija, premda on – kako se čuje – silno želi u tu izbornu utrku.

Milanović u anketama stoji najbolje i to je jedan od argumenata onih koji zagovaraju njegovu kandidaturu. No, on ima i podosta protivnika u vrhu SDP-a, i to onih moćnih – od drugog čovjeka stranke Zlatka Komadine do potpredsjednika Rajka Ostojića. S druge strane, oko Milanovićeve kandidature može se okupiti veći dio lijevog spektra, ali i stranaka koje su ovog časa uz koaliciji s HDZ-om.

Kako danas stoje stvari, Milanović bi sigurno imao potporu SDP-a, HSS-a, GLAS-a, HSU-a, HNS-a i nekih manjih stranaka. Upitna je potpora IDS-a jer mu istarska ekipa predvođena Ivanom Jakovčićem ne može oprostiti izbornu suradnju s bivšim IDS-ovcem Damirom Kajinom koji teško optužuje IDS-ove ljude i politiku koju provode.

Poplava kandidata

Milanovićevu kandidaturu dodatno je ovih dana podgrijala zajednička fotografija sa šefom stranke Davorom Bernardićem koju je na svojem Facebooku objavio slavonski SDP-ovac. Milanović i Bernardić završili su u srijedu zajedno u društvu nakon sahrane bivšeg stranačkog kolege u Slavoniji.

Zato bi ovogodišnja predsjednička kampanja mogla biti vrlo zanimljiva i dinamična. Ako se obistine neslužbene najave iz SDP-a, Milanović bi bio najizgledniji protukandidat HDZ-ovoj Kolindi Grabar Kitarović, ali ne i jedini ozbiljan. Sve se glasnije govori kako će estradnjak Miroslav Škoro biti kandidat ujedinjene desnice koja želi pomrsiti račune sadašnjoj predsjednici države. On ne odbija tu mogućnost.

Kandidaturu je najavio Mislav Kolakušić, najveće iznenađenje nedavnih izbora za EU parlament, a sva je prilika da će kandidate imati i Živi zid te Most, pretpostavlja se Ivana Vilibora Sinčića i Božu Petrova. Barata se i imenom poznatog odvjetnika Ante Nobila, ali i on se još nije do kraja izjasnio o tome, ali i čelnice START-a Dalije Orešković. U svakom slučaju, očekuje nas nikad neizvjesnija bitka za Pantovčak.

Za koga biste glasali na izborima za predsjednika države?

View Results

Loading ... Loading ...


Tagovi: KANDIDATI PREDSJEDNIK DRžAVE ZORAN MILANOVIć

NEDAVNO OBJAVLJENO