POTRESNA REPORTAŽA S COVID ODJELA

Ovih 17 pacijenata na respiratoru bore se za život. Mnogi neće preživjeti

Objavljeno, 25. studenoga 2021. Naše priče
# Foto: DANICA.HR / Covid jedinica intenzivnog liječenja u Koprivnici
AUTOR
Redakcijski tekst

Umorni su, ponekad deprimirani kad vide i čuju što se događa na ulicama, trgovima i društvenim mrežama, ali neće odustati. U smjenama rade 24 sata dnevno, pa su onda jedan dan slobodni. Nema vikenda i blagdana, njihove su obitelji, hobiji, razonode već mjesecima na čekanju.

„Da, situacija je doista teška, nikad nije bilo ovako. Ali, nema predaje. Ova 24 pacijenta ovdje, a 17 ih je na respiratoru, bore se za svaki udah, za život, i mi smo tu, dat ćemo sve od sebe da ih spasimo“, priča nam u četvrtak dr. Marko Lukanec na Covid odjelu jedinice intentzivnog liječenja Opće bolnice u Koprivnici, piše VEČERNJI.

U zaštitnoj odjeći, s maskama i vizirima, znojimo se dok ih gledamo. U srcu smo bitke za svaki život. A bitka je teška, ratno je stanje, kako navodi dr. Driton Prekazi, i jasno je da su gubici veliki. Oko 40 posto pacijenata koji dođu tu, na uređaje za mehaničko ventiliranje, u prosjeku ne preživi. Obitelj dolazi po njihova tijela zamotana u crne vreće i strpana u limene kovčege. Tužne su to priče.

„A sve je moglo biti drugačije da se više ljudi cijepilo. Nama je to ovdje potpuno jasno. Evo, ovog časa imamo tek desetak posto cijepljenih pacijenata ovdje na respiratorima, mahom osoba starije životne dobi s brojnim popratnim bolestima“, navodi Prekazi.

NOVAC VIŠE NIJE VAŽAN

Nedavno je na odjelu, u teškom stanju, završila i 27-godišnjakinja u visokom stadiju trudnoće. Bila je toliko kritično da su je hitno morali prebaciti u Zagreb, u Kliniku za infektivne bolesti Fran Mihaljević. Porodili su je, ali stanje im je i dalje teško. Životi su im ugroženi. Ovdje se ne umire s Covidom, to su gluposti, upozoravaju liječnici na odjelu. Velika većina tu umre zbog teških pneumonija izazvanih Covid bolešću.

„Ima nešto slučajeva i smrti s Covidom, ali su vrlo rijetke. Dogodi se, primjerice, neka teška trauma u prometnoj nesreći pa se otkrije da je stradala osoba zaražena virusom“, tumači glavna bolnička sestra Ružica Evačić.

A sestre i liječnici su umorni, odaju ih lica. Smjene ih iscrpljuju i to već jako dugo traje. Nema ih mnogo i zato rade mnogo. Dobro, bar ćete imati puno prekovremenih sati, pokušavamo se našaliti.

„Nitko više na to ne gleda, vjerujte. Novac više ne igra nikakvu ulogu. Ovo je svakodnevna bitka za živote i strahujemo jer ne znamo koliko će dugo još trajati“, domeće glavna sestra intenzivnog Covid odjela Tajana Bračko Hadžija.

Covid pozitivnih pacijenata ima na svim bolničkim odjelima. Glavna bolnička sestra otkriva kako su ovaj mjesec na pedijatriji zbrinuli 12 mališana s Covidom. Srećom, nije bilo težih simptoma. Ukupno je ovog časa na tri Covid jedinice 69 pacijenata, najviše na odjelu na kojem su pacijenti s nešto lakšim kliničkim slikama, ali svejedno zahtijevaju kisik.

Dok mi razgovaramo, sestre i tehničari odrađuju fizikalnu terapiju s pacijentima na respiratoru koji su nesvjesni svojeg stanja. Razgibavaju im ruke i noge, podižu tijela. Bore se protiv atrofije i dekubitusa. I tako svako malo. Ukupno je ovog časa na JIL-u 17 pacijenata na respiratoru i sedmero na uređajima s visokim protokom kisika.

Za vrijeme našeg boravka na odjelu novu smjenu preuzeo je dr. Igor Genter. I on je ogorčen antivakserskom histerijom i prosvjedima. Kaže kako mu je takvo ponašanje neshvatljivo.

Ravnatelj bolnice dr. Mato Devčić otkriva nam da su predvidjeli mnogo gore scenarije od ovog što smo danas vidjeli na Covid intenzivnoj.

130 COVID KREVETA

„Ovog časa možemo mehanički ventilirati 34 pacijenta, vjerojatno i nešto više jer postoji još rezervi na općoj intenzivnoj. Ipak, realno, mi smo ljudski i tehnički na 30-ak intenzivnih Covid pacijenata na respiratoru. Danas ih imamo 17. Ne mislim da će biti puno gore, ali izvjesno je da će ovakav pritisak na sustav potrajati sigurno još nekoliko tjedana. Bez obzira na to, redovito zbrinjavamo sve hitne bolesnike i sve onkološke pacijente, bez iznimke“, navodi ravnatelj Devčić koji kaže kako je ukupan bolnički kapacitet za Covid pacijente 130 kreveta.

Devčić posebno upozorava na ovo – više od 70 posto pacijenata koji završe na intenzivnoj nije bilo cijepljeno. Oko 40 posto je smrtnost na JIL-u kod Covid pozitivnih pacijenata, ali to su uglavnom necijepljeni pacijenti i oni s komorbiditetima, odnosno više pridruženih bolesti, kaže.

„Posebno nas zabrinjava da se onkološki pacijenti u ovoj Covid krizi dosta kasno javljaju na obrade u protekle dvije godine, to vidimo po potrošnji posebno skupih lijekova, ali i redovitih terapija za maligne bolesti. Covid ne može biti razlog odgađanja pregleda, no primjećujemo kako zadnje dvije godine pacijenti dolaze s težim kliničkim slikama malignih oboljenja. A ne treba biti tako, ti pacijenti ne smiju, moraju nam se odmah javiti“, apelira dr. Mato Devčić.


Tagovi: COVID ODJEL DR MATO DEVčIć KOPRIVNICA NA RESPIRATORU REPORTAžA

NEDAVNO OBJAVLJENO