ZAHTJEVI ZA OTPUST

Ove se godine dvostruko više ljudi odreklo hrvatskog državljanstva

Objavljeno, 23. listopada 2019. Vijesti
# Foto: MUP / Ilustracija
AUTOR
Robert Mihaljević

Čak 360 osoba otpušteno je iz hrvatskog državljanstva, a 20 osoba dobrovoljno se odreklo hrvatske domovine u prvih devet mjeseci ove godine, što je osjetan rast u odnosu na lani.

Prema podacima MUP-a koje je objavio Glas Slavonije, najviše tih osoba stekli su državljanstva u Austriji i Njemačkoj, a nešto manje Sloveniji i Norveškoj. Kako te države ne poznaju institut dvojnog državljanstva, morali su se odreći hrvatskog.

Kao najčešći razlozi podnošenja zahtjeva za otpust iz hrvatskog državljanstva navode se stalan posao i školovanje u stranoj zemlji. No, da bi im se zahtjev odobrio, moraju biti punoljetni, bez kaznenog postupka i poreznog te bilo kakvog drugog ovršnog duga.

Lani je, otkrivaju u MUP-u, iz Knjige hrvatskih državljana otpušteno 228 osoba, a 11 ih se odreklo hrvatskog državljanstva. Preklani pak 200 građana je otpušteno, a 13 ih ga se odreklo. Očekuje se kako će ove godine biti gotovo dvostruko više slučajeva nego lani.

Osoba kojoj je državljanstvo prestalo otpustom može opet biti primljena po pojednostavljenoj proceduri. No, onaj tko se odrekne hrvatskog državljanstva nema takvu mogućnost i prema njemu se postupa kao prema potpunom strancu.


Tagovi: DRZAVLJANSTVO ODRICANJE

NEDAVNO OBJAVLJENO