STANOVNIKA JE SVE MANJE

Ove godine u Hrvatskoj bi moglo raditi čak 100.000 stranaca

Objavljeno, 23. veljače 2020. Vijesti
# Foto: POSAO.HR / ILUSTRACIJA
AUTOR
Robert Mihaljević

Hrvatska je 2019. godine imala oko 4,07 milijuna stanovnika, objavio je najnoviju procjenu Državni zavod za statistiku.

Broj stanovnika u zemlji kontinuirano pada već desetljećima, a posebno nakon ulaska Hrvatske u Europsku uniju 2013. godine.

Kako otkrivaju podaci DZS-a, od 2011. do lani izgubili smo čak oko 213.000 stanovnika. To je, primjerice, kao da smo u tom razdoblju ostali bez cijele Istarske županije.

Ako se višegodišnji trendovi nastave, Hrvatska bi tijekom iduće godine mogla pasti ispod četiri milijuna stanovnika. Jedina utjeha je da posljednjih godina raste broj radnika, i to zbog sve više stranaca.

Prema procjenama državnih tijela, u Hrvatskoj bi ove godine moglo raditi oko 100.000 stranaca, a sve više ih je iz Azije jer je presušio bazen radne snage u susjednim državama.

Analitičari, također, procjenjuju kako bi usred ovogodišnje turističke sezone na Zavodu za zapošljavanje moglo biti evidentirano rekordno malo nezaposlenih, odnosno manje od 100.000. Danas ih je na burzi oko 138.000.

Što će se dogoditi početkom srpnja kad Austrija svoje tržište potpuno i bez ograničenja otvori za radnike iz Hrvatske – teško je procijeniti. No, poslodavci strahuju da će doći do novog egzodusa jer su plaće u Austriji tri do četiri puta veće nego kod nas.


Tagovi: BROJ STANOVNIKA HRVATSKA RADNICI STANOVNIKA STRANACA STRANCI

NEDAVNO OBJAVLJENO