Ove godine rekordna dobit Podravke. Hoće li biti i rekordna dividenda

Objavljeno, 21. prosinca 2023. Financijer
# Foto: ZAGREBAČKA BURZA / Investitorska konferencija u Ljubljani
AUTOR
Robert Mihaljević

Podravka se nedavno predstavila investitorima na međunardnoj konferenciji CEE investment opportunities koju tradicionalno organiziraju Zagrebačka i Ljubljanska burza.

Na konferenciji je sudjelovalo 20 kompanija iz Slovenije, Hrvatske, Makedonije i Bugarske, a posebnu pozornost privukla je prezentacija koprivničke Podravke s obzirom na rekordan rast cijene dionice ove godine.

Podravka je na toj konferenciji otkrila i politiku isplate dividende koja se redovno isplaćuje dioničarima od 2016. godine kad je iznosila 0,93 eura po dionici. Danas je već na 2,65 eura, koliko je isplaćeno ove godine za prošlu.

U kompaniji su naglasili kako će po mogućnosti predlagati glavnoj skupštini isplatu dividende u iznosu od najmanje 25 posto raspoložive godišnje dobiti nakon što se dio rasporedi u zakonske i druge rezerve. Zakonske rezerve iznose 5 posto ukupne neto dobiti Podravke.

Podravka d.d. u prvih je devet mjeseci ostvarila normaliziranu neto dobit od 29 milijuna eura, pa se pretpostavlja kako bi ove godine profit mogao doseći i 35 milijuna eura. To znači da bi i dividenda mogla biti izdašna.

Ove su godine, primjerice, dioničari s paketom od 1000 dionica dobili dividendu od 2650 eura. Sva je prilika da će Podravkini udjelničari i u srpnju iduće godine biti zadovoljni dok im dividenda sjedne na račun u banci.

Na investitorskoj konferenciji Podravka se, među ostalim, pohvalila i kako ima 19 tvornica: deset u Hrvatskoj, sedam u Sloveniji te po jednu u BiH i Češkoj. Urede i predstavništva ima u 22 zemlje, a izvozi proizvode na više od 70 inozemnih tržišta.


Tagovi: BURZA DIVIDENDA KONFERENCIJA PODRAVKA

NEDAVNO OBJAVLJENO