Ovaj svećenik seksualno je zlostavljao 13 dječaka u dobi od 6 do 13 godina!

Objavljeno, 23. svibnja 2023. Vijesti
# Foto: FACEBOOK / Svećenik Milan Špehar priznao je zlostavljanje tjedniku Nacional
AUTOR
Redakcijski tekst

Riječki nadbiskup Mate Uzinić u ponedjeljak je otkrio strašne slučajeve seksualnog nasilja prema maloljetnicima koje su počinili svećenici.

Nacional je doznao kako je jedan od tih svećenika Milan Špehar, bivši rektor Katoličkog bogoslovnog fakulteta u Rijeci. Tjednik tvrdi kako su Uzinićeve suze na pressici jučer licemjerne jer je nadbiskup samo htio preduhitriti tekst u Nacionalnu objavljen sinoć.

Uzinić je otkrio i kako im je vlč. Špehar priznao da je bilo više slučajeva zlostavljanja proteklih godina da se radi o ukupno 13 dječaka u rasponu od 6 do 13 godina. Nakon izbijanja novog slučaja tijekom 2018. godine Špehar se osobno prijavio policiji za bludne radnje prema djeci i maloljetnicima, kaže Uzinić.

“Na laički stalež sam sveden nakon što sam zamolio Svetog Oca da mi to učini jer se više nisam osjećao dostojnim biti svećenik budući da sam u mladosti, kroz kratko vrijeme, počinio one zločine koji su u posvemašnjoj suprotnosti s tim zvanjem. Nitko za moja zlodjela nije krivac niti sukrivac.

Otišao u Italiju

Ja sam ih počinio i strašno mi je žao za žrtve mojih zlih čina. Ne preostaje mi drugo nego ih iz dna duše moliti da mi oproste i oni i njihovi najbliži, ako ikako mogu, za sve rane koje sam im zadao(…)

I moliti Boga da, prije svega, izliječi sve one rane koje sam ja nanio, a i Crkvu moliti za oproštenje što sam bio nedostojan nje, njenoga povjerenja u mene i svećeničkog zvanja, rekao je vlč. Špehar za Nacional.

Tjednik navodi kako je Uzinić znao za to priznanje koje je Špehar dao Nacionalu 20. svibnja, ali i za brojne druge slučajeve seksualnog zlostavljanja i pedofilije u Splitu i Zadru. Nadbiskup je za to znao dvije godine, ali sve je prešućivao sve do njihova otkrića, zaključuje Nacional.

Uzinić je otkrio kako Špehar trenutno živi u Italiji u zatvorenom benediktinskom samostanu u molitvi i pokori. Slučaj je prijavljen Županijskom državnom odvjetništvu u Rijeci, ali on nema informacije o njihovu postupanju.


Tagovi: DJEčACI MATO UZINIć MILAN šPEHAR NACIONAL NADBISKUP RIJEKA SEKSUALNO ZLOSTAVLJAO SVEćENIK ZLOSTAVLJANJE

NEDAVNO OBJAVLJENO