UREDNIČKI KOMENTAR

Ovaj narod ima točno onakvu vlast kakvu zaslužuje

Objavljeno, 15. veljače 2021. Komentari
# Foto: ŽUPANIJA / Dr. Draženka Vadla i župan Darko Koren nose pošiljku Pfizerova cjepiva
AUTOR
Robert Mihaljević

Župan Darko Koren nije jedini uglednik koji se u Koprivnici cijepio protiv Covida cjepivom “da se ne baci”, ali o drugima ćete na našem portalu čitati sutra.

Ovaj put ćemo o nečemu drugom: tezi u koju nas naša vrla elita ovih dana želi silno uvjeriti. Na žalost, mnogi su već nasjeli na tu opaku agitpropovsku laž.

Žele nas, dakle, uvjeriti kako je posve normalno da su se majka dr. Markotić, župan Koren, šef HGK-a Burilović, bivši ministar Linić, rektor Boras, rukometni gazda Gobac, čelnica HNB-a Jakir Bajo cijepili premda nisu bili na prioritetnom popisu.

Nije normalno i nije prihatljivo. Riječ je o pogubnom ponašanju elita koje su potpuno odnarođene i ne shvaćaju razornost onoga što čine. Nije isto kad sirotinja lovi vezu za pregled u bolnici jer zdravstveni sustav ne funkcionira i kad dr. Markotić u javnu kliniku kojoj je na čelu dovede majku na cijepljenje preko reda.

Poruka sazdana na korupciji

Nije isto i nikad neće biti isto. Jedini je problem da tu opasnu laž elite često proturaju kao univerzalnu normalnost. Pa je društvo onda toliko zatrovano da zapjenjeno viče – što onda ako su se cijepili preko reda, pa svi bi da mogu.

Kao što bi i svi krali da mogu. Zaposlili se preko veze da mogu. Sredili djetetu prolaznu ocjenu da mogu. Zriktali besplatan pregled, kartu za koncert i utakmicu, prekoredan servis da mogu. Primili mito – da smiju i mogu.

Osobno poznajem više starijih i teško bolesnih osoba u Koprivnici za koje bi infekcija koronavirusom mogla biti kobna. Za njih je ovo razorna poruka na korupciji sazdanog društva: njihovi životi nisu jednako važni. Uvijek su važniji oni društvenih elita i moćnika.

I zato su bijedna opravdanja da se viškom cijepe ljudi koji se slučajno zateknu na mjestu cijepljenja, “da se ne baci”.

Krađa Vegete iz tvornice

Kao da je golem organizacijski i logistički problem imati na popisu, u pričuvi, višak osoba iz prioritetnih skupina kojima ćeš reći da taj dan budu pripravni ako se netko s popisa ne pojavi.

Prave nas budalama. Nema osjećaja krivnje, nema kajanja, nema trunke samokritike, nema ničije odgovornosti, nema kazne. Jer je, eto, normalno, da naša elita upada preko reda za Pfizerovo cjepivo za koje vele da je najučinkovitije i protiv novih sojeva koronavirusa.

Prije nekih 20-ak godina izvještavao sam o Podravkinu radniku koji je ulovljen da krade Vegetu iz pogona pa je ekspresno dobio otkaz. Tad sam ostao prilično šokiran kad su brojni zaposlenici tvrtke, među njima i sindikalni povjerenici, potpisivali peticiju i protestirali tražeći da ne dobije otkaz. Jer, eto, svi kradu.

Tad sam definitivno shvatio u kakav smo duboki glib kao društvo upali. I da narod uvijek ima točno onakvu vlast kakvu zaslužuje.


Tagovi: CIJEPLJENJE DA SE NE BACI KOREN KRAđA VEGETA

NEDAVNO OBJAVLJENO