KANDIDATI ZA GRADONAČELNIKA

Ovaj bi čovjek Milana Bandića doista mogao poslati u povijest

Objavljeno, 21. travnja 2020. Komentari
# Foto: TWITTER / Ministar Vili Beroš s liječnicima u bolnici
AUTOR
Robert Mihaljević

Plenkovićev HDZ kreće u detroniziranje zagrebačkoga gradonačelnika Milana Bandića, sada je to posve jasno.

Prvi udarac trebao bi se dogoditi vrlo brzo, već na skorašnjim parlamentarnim izborima nakon kojih će ozbiljno poljuljani Bandić teško uspjeti ponoviti igru s kupnjom žetončića.

Onog časa kad Bandić postane nebitan za čuvanje saborske većine – a mnogi se analitičari kunu da će se upravo to dogoditi na izborima – HDZ će Bandiću otkazati poslušnost u zagrebačkoj Gradskoj skupštini.

ZASAD DVA SIGURNA

I sve je to manje-više samorazumljivo i lako predvidio. No, lokalni su izbori za otprilike godinu dana, a ovog časa imamo samo dva sigurna kandidata za gradonačelnika. Jedan je Bandić, a drugi Tomislav Tomašević iz pokreta Zagreb je naš.

Premda se Gordan Maras gura u utrku kao SDP-ov kandidat, vrh stranke ne vidi ga u toj ulozi. Traži se najbolje rješenje, ali zasad ga – kako se čini – nema. I to je velik problem za najveću oporbenu stranku.

Iz postojećega korpusa stranačkih dužnosnika SDP-a iz Zagreba baš se i ne vidi tko bi mogao pobijediti na tim prevažnim izborima. U tom kontekstu spominje se i ime zagrebačke arhitektice Zrinke Paladino, ali samo kao jedna od ideja.

Zato u HDZ-u, kako se čuje, sve glasnije razmišljaju o trenuačno najpopularnijem političaru u Hrvatskoj. Ministru zdravstva Viliju Berošu. A on je, mora se to priznati, ovog časa respektabilan kandidat.

VASIN TEŽAK PORAZ

Sve dosad HDZ je u Zagrebu imao alibi kandidate, a stranka je činila baš sve da Bandić svaki put ostane na vlasti. Ovaj put, sva je prilika, to neće biti tako. Kandidira li HDZ Beroša, Bandiću – a bogme i SDP-u – ne piše se dobro.

Era gradonačelnika načetog uskočkim istragama i suđenjima te hrpom skandala, tako, polako se bliži kraju. Pogotovo jer je njegov glavni politički zaštitnik u HDZ-u, Milijan Brkić Vaso, teško poražen na unutarstranačkim izborima.

Bandiću će za utjehu ostati to što je lani postao počasni građanin Đurđevca, zahvaljujući tamošnjem bossu Željku Lackoviću koji Bandića mijenja u Saboru. Nije mnogo, ali čovjeka veseli.


Tagovi: GORDAN MARAS IZBORI MILAN BANDIć VILI BEROS ZAGREB

NEDAVNO OBJAVLJENO